Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obžalovaný Miroslav Lehotský, označovaný za sériového vraha, dostal doživotie

(Zdroj: reprofoto:TV Markíza)

BANSKÁ BYSTRICA – Miroslav Lehotský obžalovaný z troch brutálnych vrážd, ktorého médiá označujú za sériového vraha, ide do väzenia na doživotie. Rozhodol o tom v pondelok Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica. Rozsudok nie je právoplatný.

Prvú vraždu mal spáchať v roku 2010. Vo vzťahu k Sandre N. bol obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na blízkej osobe, vo vzťahu k Romanovi P. a Monike B. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. V roku 2017 sa k týmto skutkom priznal, pred vyšetrovateľom ich podrobne opísal, aj motív a okolnosti ich spáchania. V roku 2019 však zmenil svoju výpoveď a stále tvrdí, že nevraždil a všetko je to vykonštruované zo strany polície. To isté Miroslav Lehotský zopakoval aj v záverečnej reči. Poukázal na rozpory vo výpovediach svedkov. Tvrdil, že neexistujú žiadne relevantné dôkazy.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) okrem jeho priznania a výpovede očitej svedkyne existuje celá ucelená reťaz nepriamych dôkazov. Jedine on mal motív. Tiel sa zbavoval sofistikovane.

"S rozhodnutím ŠTS som spokojný. V plnej miere vyhovel návrhu prokurátora a nielen pokiaľ ide o uznanie viny obžalovaného, ale aj právnej kvalifikácie, a odsúdil ho. Dôkazná situácia bola taká, že boli zabezpečené dva priame dôkazy, priznanie sa obžalovaného a výpoveď svedkyne, ktorá bola priamou učastníčkou jedného z jeho trestných činov. Následne celý rad nepriamych dôkazov, ktoré vytvorili ucelenú reťaz, a tie ho umožňovali uznať za vinného," reagoval po vynesení rozsudku prokurátor ÚŠP.

"Súd rozhodol, ako rozhodol a hodnotenie uvedieme písomne. Podali sme odvolanie. Celkom sme si nerozumeli, my netvrdíme, že priznanie je nepoužiteľný dôkaz, ale tak ako je použiteľná výpoveď o priznaní, tak je použiteľná i výpoveď o popretí priznania viny," zdôraznil obhajca Miroslava Lehotského Jiří Martaus.

Obžalovaný žil v minulosti v Českej republike, neskôr sa s družkou a dieťaťom presťahovali na Slovensko. V Zliechove mal prenajatý dom. Sandra N. chcela od neho odísť, a tak vraždil. Pred zaškrtením s ňou mal pohlavný styk, následne ju rozštvrtil a spálil. Rovnaký priebeh mala aj ďalšia vražda Moniky B. o dva roky neskôr. Jedného dňa zmizla spolu s 1,5-ročnou dcérkou Ninou. Ako v pondelok pred senátom ŠTS vypovedala svedkyňa - jej suseda, osobné veci i doklady ženy a aj kočík zostali doma, čo jej prišlo zvláštne, ak by odišla s dieťaťom. Medzi obeťami bol aj Roman P. Iná svedkyňa videla, ako ho uškrtil šnúrkou od teplákov. Všetky obete likvidoval spálením.

Podľa výpovedí znalcov v procese vyplynulo, že obetí, ktoré mohol obžalovaný zavraždiť, je ešte viac a nasvedčuje tomu i výpoveď svedka, väzňa zo susednej cely, ktorému sa mal Miroslav Lehotský zdôveriť, že zabil viacerých ľudí okrem obetí, za ktoré bol odsúdený.

Viac o téme: DoživotieSúd Miroslav Lehotský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu