Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZVRAT v počasí! Cez Veľkú noc sa ochladí o vyše 10 stupňov, udrú aj nočné mrazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Getty Images)

BRATISLAVA – Uplynulé dni boli veľmi teplé a slnečné. Mnohí ich využili na návštevu prírody či dlhšie prechádzky. S príchodom veľkonočných sviatkov sa však blíži citeľné ochladenie. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dokonca avizujú aj dažďové i snehové prehánky.

VIDEO Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Posledné dni sprevádzali vysoké teploty. Hydrometeorologický ústav dokonca v stredu informoval, že k letnému dňu veľa nechýbalo. „Letný deň (Tmax aspoň 25 °C) dnes podľa operatívnych údajov nakoniec nebol. Len jedna desatina chýbala na stanici Skalica, niekoľko desatín na staniciach Žiar nad Hronom, Prievidza a Holíč, no zajtra (štvrtok, pozn. red.) už letný deň s veľkou pravdepodobnosťou bude,“ uviedli meteorológovia. Z ich predpovede na najbližšie dni však vyplýva, že sa výrazne ochladí.  

ZVRAT v počasí! Cez
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Veľký piatok

Cez našu oblasť postúpi ďalej na juhovýchod teplotne výrazný studený front spojený s tlakovou nížou nad severovýchodnou Európou. Za ním sa od západu do strednej Európy rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Oblačnosť bude premenlivá, k večeru zmenšená. Cez deň sa ojedinele očakávajú prehánky, dážď i búrky. Vo vysokých polohách treba rátať so snežím.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Meteorológovia avizujú ochladenie. Najnižšia nočná teplota dosiahne 10 až 5, na Orave a pod Tatrami okolo 3 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 12 až 17, v severnej polovici na 7 až 12 stupňov.

Spočiatku zafúka slabý, postupne severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 55 km/h. K večeru bude vietor slabnúť.

Biela sobota

Od západu bude zasahovať do strednej Európy tlaková výš a po jej prednej strane bude postupovať od severu cez našu oblasť ďalší studený front.

Premenlivá, na severe a východe až veľká oblačnosť. Počas dňa sa na viacerých miestach objavia prehánky či dážď. Postupne od cca 500 m sa vyskytne sneženie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude chladno. Najnižšia nočná teplota klesne na 3 až -2 stupne, no v údoliach môže byť aj chladnejšie. Denné maximum dovŕši 7 až 12, na severe a Horehroní 2 až 7 stupňov.

Vietor bude prevažne slabý, no postupne od západu sa rozfúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 15 až 40 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

Veľkonočná nedeľa

V chladnom vzduchu k nám bude zasahovať od západu výbežok tlakovej výše. Zároveň sa vo vyšších vrstvách ovzdušia brázda nízkeho tlaku vzduchu presunie z našej oblasti ďalej na juhovýchod.

Oblačnosť bude opäť premenlivá. Ojedinele sa objavia prehánky, ktoré budú od stredných polôh snehové.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 2 až -4 stupne, pričom v údoliach bude ešte o čosi chladnejšie. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 7 až 12, na severe na 2 až 7 stupňov.

Veľkonočný pondelok

Oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad našou oblasťou zoslabne a od západu postúpi nad strednú Európu frontálny systém spojený s tlakovou nížou so stredom nad Švédskom.

Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Zrána sa bude ojedinele tvoriť hmla.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 1 až -5 stupňov. V priebehu dňa sa oteplí maximálne na 8 až 14 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu