Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V nemocniciach je stále množstvo pacientov: V opatere lekárov ostávajú aj počas sviatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BRATISLAVA - V nemocniciach je stále množstvo pacientov a počas uplynulého mesiaca desiatky zomreli. Niektorí ostávajú v opatere lekárov aj počas veľkonočných sviatkov.

Na COVID-19 zomrelo v marci v novomestskej nemocnici 48 pacientov

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Novom Meste nad Váhom je momentálne hospitalizovaných 58 pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom primárka interného lôžkového oddelenia Jana Danková. Celková kapacita nemocnice je 60 lôžok. Neziskovú organizáciu NsP Nové Mesto nad Váhom vyčlenili v polovici decembra minulého roka ako červenú nemocnicu určenú výhradne na liečbu pacientov s ochorením COVID-19.

Umelú pľúcnu ventiláciu v nemocnici nemajú, neinvazívnu dýchaciu podporu potrebujú štyria pacienti. V marci zomrelo v NsP Nové Mesto nad Váhom na ochorenie súvisiace s COVID-19 celkom 48 pacientov. S ochorením na nový koronavírus, prípadne v karanténe, sú momentálne mimo práce dvaja zamestnanci nemocnice.

Trnavská nemocnica mala na začiatku marca 134 pacientov s COVID-19, na konci 73

V posledný marcový deň bolo vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava hospitalizovaných na ochorenie COVID-19 spolu 73 pacientov. Je to podľa hovorcu FN Mateja Martoviča pokles o 32 hospitalizovaných oproti polovici mesiaca, keď ich bolo spolu 105. Na začiatku marca mala FN 134 pacientov s ochorením COVID-19. "Počty hospitalizovaných klesajú postupne," konštatoval hovorca. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je aktuálne 11 pacientov, na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení sú siedmi a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú sedemnásti.  

Nemocnica má v evidencii za marec 85 úmrtí pacientov na toto ochorenie. Za uplynulý mesiac to bolo 158 úmrtí, čo je zatiaľ najvyšší počet. V januári zomrelo na COVID-19 vo FN 134, v decembri 82, v novembri 37 a v októbri 16 pacientov. Znížil sa aj počet zamestnancov s ochorením COVID-19. "Pozitívne testovaných máme dvoch lekárov, osem zdravotných sestier, dvoch sanitárov a štyroch ostatných zdravotníckych zamestnancov," informoval Martovič. Najvyšší počet pozitívne testovaných zamestnancov mala FN v polovici decembra – 94, počet začal výraznejšie klesať až v prvej dekáde februára. V nemocnici doteraz podali viac ako 26.200 vakcín od Pfizer/BioNTech.

V považskobystrickej nemocnici zomrelo v marci 97 pacientov

V Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici zomrelo vo februári v súvislosti s ochorením COVID-19 celkom 97 pacientov. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Igor Steiner. V nemocnici je momentálne hospitalizovaných 115 pacientov s ochorením COVID-19, v porovnaní s minulým týždňom ich počet klesol o 18. Na umelej pľúcnej ventilácii je aktuálne osem pacientov. Pre pacientov s ochorením na nový koronavírus mali v stredu 38 voľných lôžok.

Pre ochorenie COVID-19 je mimo práce 32 zamestnancov nemocnice, ďalších 17 je v karanténe. Od začiatku vakcinácie podal očkovací tím nemocnice prvú dávku vakcíny 6825 osobám, druhú dávku dostalo 2991 osôb. Vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre na trenčianskom výstavisku Expo Center podali považskobystrickí zdravotníci ďalších 7350 dávok vakcíny.

V nemocnici v Zlatých Moravciach zostane počas sviatkov 40 pacientov

Nemocnica Agel Zlaté Moravce sa s blížiacimi veľkonočnými sviatkami pripravuje na fungovanie v štandardnom režime, ako v dňoch pracovného voľna. Pacientov, ktorým to dovoľuje zdravotný stav prepustia do domáceho liečenie, pracovný čas v mobilnom odberovom mieste bude skrátený a vakcinačné centrum bude štyri dni zatvorené. V nemocnici zostane počas sviatkov hospitalizovaných zhruba 40 pacientov.

„Pandemická situácia sa zlepšila, aktuálne už nemáme žiadneho zamestnanca pozitívne testovaného na ochorenie COVID-19,“ povedala riaditeľka nemocnice Nina Horniaková. Prevádzkový čas mobilného odberového miesta v zlatomoraveckej nemocnici bude počas Veľkého piatka (2. 4.) a Veľkonočného pondelka (5. 4.) v obmedzenom režime. V piatok a pondelok sa verejnosť bude môcť dať otestovať od 8.00 do 12.00 h, v sobotu (3. 4.) bude mobilné odberové miesto pracovať štandardne od 8.00 do 16.00 h.

Vakcinačné centrum Nemocnice Agel Zlaté Moravce bude od piatka do pondelka zatvorené, keďže vakcinácia sa realizuje len v pracovných dňoch. Hoci sa pandemická situácia v nemocnici aj regióne zlepšuje, v nemocnici stále platia prísne protiepidemické opatrenia, medzi ktoré patrí aj zákaz návštev pacientov. Ten bude platiť aj počas Veľkej noci.

Viac o téme: PacientiúmrtiaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu