Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlament opäť odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve na neurčito

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlasovanie o Lisabonskej zmluve parlament odložil na neurčito. Koalícia tretíkrát musela odložiť hlasovanie o Lisabonskej zmluve, pretože nemala istú jej podporu.

Na jej schválenie treba 90 hlasov, koalícia disponuje 85. Opozícia dnes na hlasovanie do rokovacej sály ani neprišla. Podporu podmieňujú zmenami v návrhu tlačového zákona, od vládnej koalície žiadajú, aby s nimi začala viesť normálny politický dialóg.

Hlasovanie o zmluve sa dvakrát preložilo minulý týždeň. Predseda parlamentu plánoval dohodnúť podporu pre zmluvu v stredu na grémiu, na ktoré pozval okrem predsedov poslaneckých klubov aj šéfov politických strán. Rokovanie sa však skončilo neúspešne. Paška opätovne obvinil predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu z vydierania.

Šéf najsilnejšej opozičnej strany podľa Pašku ešte rozšíril svoju podmienku, a to tým, aby tlačový zákon nielen „akýmsi spôsobom korešpondoval s Európou, ale vyhlásil, že SDKÚ-DS podporí Lisabonskú zmluvu len vtedy, keď predložíme taký návrh tlačového zákona za ktorý zahlasuje aj SDKÚ.“ To sú podľa Pašku spôsoby, ktoré nemožno akceptovať. Dzurinda v stredu tvrdil, že opozícia trvá na svojich požiadavkách a chce tlačový zákon, ktorý nebude zasahovať do slobody slova.

Lisabonskú zmluvu doteraz schválili štyri krajiny EÚ. Ako piata krajina o nej dnes hlasuje Francúzsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu