Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobré správy pred Veľkou nocou! Aktuálny COVID automat: Pandemická situácia sa podľa ministra zlepšuje

Eduard Heger Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Konečne pozitívna správa! Epidemiologická situácia okolo nového koronavírusu sa za posledné obdobie na Slovensku zlepšila. V tomto zmysle sa vyjadril Eduard Heger, ktorý je dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva.

VIDEO Tlačová konferencia k aktuálnej epidemiologickej situácii

Minister Heger k aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku (Zdroj: Topky/Maarty)

Situácia sa neustále zlepšuje

Heger na pravidelnej utorkovej tlačovke k aktuálnej epidemiologickej situácii hneď v úvode povedal, že pandemická situácia sa na Slovensku mierne zlepšila. „Veľmi dobre sa nám darí,“ skonštatoval.

Všetky pravidelne sledované ukazovatele súvisiace s koronavírusom majú klesajúci trend. Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, reprodukčné číslo, úmrtia a v nemocniciach leží menej pacientov. Avšak počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je naďalej kritický. 

Rastie počet zaočkovaných

Ďalšou dobrou správou je, že výrazne stúpa počet zaočkovaných osôb. Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková priblížila, že Slovensko využilo 785.049 dávok vakcín, z toho druhú dávku dostalo už 241.259 osôb.

Doplnila, že v boji proti ochoreniu Slovensko využije tzv. monoklonálne protilátky. Tie sú navrhnuté tak, aby pomáhali poskytovať pasívnu imunitu tým, že dávajú telu protilátky, aby sa chránili.

Dobré správy pred Veľkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MZ SR)

Denne podľahne koronavírusu 81 osôb. Kým minulý týždeň bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3834 pacientov, v súčasnosti ide o 3620 ľudí. Reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,85 až 0,9.

COVID automat, celkovo je Slovensko v čiernej fáze

Naša krajina sa stále nachádza v takzvanej čiernej fáze. Heger preto opätovne apeluje na ľudí, aby dodržiavali protiepidemiologické opatrenia.

Od budúceho pondelka (29. 3.) bude podľa COVID automatu 14 okresov v čiernej zóne, teda v štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 58, v červenej sedem.

Nové rozdelenie okresov podľa Covid automatu, ktoré bude platné od 29.3.
Zobraziť galériu (6)
Nové rozdelenie okresov podľa Covid automatu, ktoré bude platné od 29.3.  (Zdroj: MZ SR)

V štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy Čadca, Gelnica, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Ružomberok, Trenčín, Turčianske Teplice a Žilina.

V treťom stupni sa budú nachádzať Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Komárno, Košice I-IV, Košice - okolie, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Martin, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

V druhom stupni varovania sa budú nachádzať len okresy Kežmarok, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.

„Všetci sa chceme vrátiť do života pred pandémiou, Dodržiavanie opatrení je tou najsilnejšou zbraňou, akú teraz máme,“ povedal minister. Mapu s čiernymi okresmi považuje za dôkaz, že potrebujeme mať zavedený núdzový stav.  

Viac o téme: SituáciaSlovenskoKoronavírusCovid-19Epidemiologická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu