Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Za odstrel komína pokuta 5 miliónov?!

Komín bratislavského závodu Kablo zbúrali aj bez povolenia.
Komín bratislavského závodu Kablo zbúrali aj bez povolenia. (Zdroj: Nový Čas)

STARÉ MESTO - Zbúranie komína závodu Kablo môže mať rekordnú finančnú dohru. Spoločnosti HB Reavis Group hrozí za nelegálnu demoláciu pokuta 5 miliónov korún (150 tisíc €). O všetkom sa rozhodne na dnešnom priestupkovom konaní. Išlo by tak o najvyššiu peňažnú sankciu, aká kedy bola investorovi v hlavnom meste udelená.

"Rozhodovať sa bude na stredajšom priestupkovom konaní medzi stavebným úradom a investorom," informovala ochranárka Katarína Šimončičová. Tehlový komín bratislavského závodu Kablo zbúrali koncom minulého roku. Pamiatkari pritom podali pred demoláciou návrh o zapísanie stavby do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Podľa zákona majú byť stavby chránené už od dátumu podania návrhu o zápis.

Investor na asanáciu nemal povolenie. Zástupcovia spoločnosti HB Reavis Group sa odvolávajú na nevyhovujúci technický stav komína a fakt, že stavba bola pre okoloidúcich životu nebezpečná. "Starostlivosť o industriálne pamiatky je celkovo v hlavnom meste nedostatočná. S ich postupným búraním mizne aj časť bratislavskej bohatej histórie," povedala ochranárka Ľubica Trubíniová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu