Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Po Bratislave bude jazdiť 20-metrový kolos

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA – Cestujúci sa majú na čo tešiť! Dopravný podnik dnes začal s testovaním najdlhšieho mestského kĺbového autobusu na svete. Tento 20-metrový obor bude premávať po Bratislave a pasažieri si za jazdu v ňom nemusia cvaknúť lístok.

Ak sa Mercedes CapaCity osvedčí, bude čoskoro tvoriť súčasť vozového parku bratislavskej MHD.

"Autobus bude jazdiť na väčšine petržalských liniek. Na Dlhých dieloch vyskúšame jeho vlastnosti pri jazde do kopca a na prechode električkovou traťou," povedal Branislav Zahradník, predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava. Medzi prednosti Mercedesu CapaCity patrí bezpečnosť, úspornosť paliva a najmä veľká otáčavosť.

Naraz dokáže prepraviť takmer 200 pasažierov. V hlavnom meste v poslednom čase skúšali viacero druhov autobusov i nízkopodlažnú električku. Vedenie bratislavskej MHD plánuje v tomto roku nákup niekoľkých desiatok kĺbových autobusov. Ak by sa CapaCity pri testovaní osvedčil, bol by veľkým favoritom. Cena kĺbového kolosa sa pohybuje okolo 12 miliónov korún (359-tisíc eur).

Elegantný kĺbový autobus má dĺžku takmer 20 metrov. Je to o dva metre viac ako pri štandardných kĺbových autobusoch. Najbližšie dva týždne bude premávať bratislavskými ulicami, pričom cestujúci si nebudú musieť cvaknúť lístok. "Veľký záujem o nový mercedes bol zo strany vodičov. Pri určovaní tých, ktorí si sadnú za volant, rozhodovala skúsenosť a počet rokov odjazdených na autobusoch," dodal Zahradník.

Mercedes CapaCity:
Dĺžka: 19,6 metra
Šírka: 2,6 metra
Výška: 3 metre
Prázdna hmotnosť: 18,5 tony
Počet miest na sedenie: 37
Počet miest na státie: 156
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu