Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gröhling by sa mal zamerať na presadenie športového semafora, myslí si Habánik

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) by sa mal zamerať na presadenie športového semafora a postupný návrat detí a mládeže do tréningového a súťažného procesu. Myslí si to člen Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a športu Jozef Habánik (Smer-SD), ktorý to uviedol v súvislosti s hodnotením blížiaceho sa prvého roka vlády premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

"Tu bude musieť "udrieť po stole" a vyjednať s krízovým štábom jasné a zrozumiteľné pravidlá fungovania, vrátane pokračovania v prezenčnej forme vzdelávania. V opačnom prípade to aj pri najlepšej snahe bude vnímané ako chaos v pravidlách a rodičia budú právom nahnevaní," povedal Habánik. Ako ďalej tvrdí, riaditelia škôl, učitelia a rodičia "nemôžu byť donekonečna rukojemníkmi pri prijímaní opatrení, ktoré sa neustále menia pod vplyvom sporov, ktoré sa vôbec školstva nedotýkajú."

Rovnako by podľa neho mal byť šéf rezortu školstva aktívnejší a rozhodnejší pri vyjednávaní o financiách alokovaných do školstva v štátnom rozpočte. "Osobitne pri verejných vysokých školách, kde pokles zdrojov na roky 2021 - 2023 (takmer 144 miliónov eur) je skúškou ich odolnosti," poznamenal Habánik. Podľa neho by mal minister školstva určite prijať a akceptovať pripomienky reprezentácie vysokých škôl k predloženej novele vysokoškolského zákona.

Poslanec za Smer-SD Jozef
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Pozitívne Habánik vníma to, že v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, prerušením prezenčnej formy výučby takmer na všetkých stupňoch vzdelávania v regionálnom školstve, dokázal minister školstva v spolupráci so zriaďovateľmi, riaditeľmi škôl, stavovskými organizáciami a profesijnými združeniami pripraviť nástroje na zabezpečenie dištančnej formy, vrátane nevyhnutných legislatívnych úprav. "Podarilo sa mu tiež v zložitej epidemiologickej situácii pripraviť školský COVID automat a aspoň nakrátko ho uviesť do praxe," poznamenal. Ako opozičný poslanec oceňuje, že sa Gröhling pravidelne zúčastňuje na rokovaní školského parlamentného výboru a odpovedá aj na nepríjemné otázky.

Na otázku, čo sa považuje za najväčšiu zmenu v rezorte pod vedením ministra školstva Habánik odpovedal, že rok je pomerne krátka doba na hlbšie hodnotenie. "Snahu o aktívnu komunikáciu nemožno prehliadnuť. Návrhy na legislatívne zmeny sú len v štádiu príprav alebo pripomienkových konaní, takto o rok už budem môcť byť konkrétnejší," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu