Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V žiarskej nemocnici už nie je miesto: V Žiline sú na hranici obsadenosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽIAR NAD HRONOM - Situácia s pandémiou nového koronavírusu sa v žiarskej nemocnici nezlepšuje, kapacita lôžok vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19 je naďalej úplne naplnená. Informovala o tom hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

„K utorku je v žiarskej nemocnici na COVID lôžkach hospitalizovaných 38 pacientov, z toho štyria potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a 34 kyslíkovú liečbu,“ uviedla Fedáková s tým, že nemocnica už nemá ďalšie voľné kapacity. V domácej karanténe je šesť zamestnancov, nemocnici už niekoľko týždňov vypomáhajú aj kňazi banskobystrickej diecézy. Ako dobrovoľníci pôsobia na triážnom pracovisku nemocnice, alebo vypomáhajú pri testovaní v mobilnom odberovom mieste.

V nemocnici v Žiari nad Hronom už proti ochoreniu COVID-19 zaočkovali viac ako 2000 ľudí, aktuálne sa však na očkovanie vo vakcinačnom centre nemocnice prihlásiť nemožno. „Od pondelka (15. 2.) do stredy (17.2.) nemocnica na základe usmernenia rezortu zdravotníctva očkuje iba druhou vakcínou, teda tých, ktorí už absolvovali prvú dávku,“ vysvetlila Fedáková. Ako dodala, ďalšie termíny na očkovanie v žiarskej nemocnici by mali byť na stránke www.korona.gov.sk otvorené koncom tohto týždňa.

V Žiline je hospitalizovaných 84 pacientov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je momentálne hospitalizovaných 84 pacientov s ochorením COVID-19, z nich je 16 na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Na umelú pľúcnu ventiláciu je pripojených deväť pacientov. Informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. "Kapacity na JIS a umelú pľúcnu ventiláciu sú na hranici plnej obsadenosti. Voľná kapacita v COVID pavilónoch predstavuje 47 štandardných lôžok, mimo lôžok JIS a anestéziologických lôžok," doplnila hovorkyňa nemocnice.

Z dôvodu karanténnych opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19 je mimo prácu 31 zamestnancov, z toho 21 zdravotníkov. "Vo vakcinačnom centre sme v januári zaočkovali 830 zdravotníckych zamestnancov žilinskej nemocnice. Celkovo bolo u nás do 15. februára (vrátane) podaných 12.206 dávok vakcín, z nich 3018 osobám vrátane druhej dávky. Záujem o očkovanie je veľký, momentálne máme plne obsadené všetky najbližšie voľné termíny," uviedla Záteková.

KORONAVÍRUS V žiarskej nemocnici
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia)

"Od pondelka do soboty očkujeme verejnosť objednanú v rámci platnej očkovacej stratégie prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk. Vytvorili sme tiež výjazdový tím pre vakcináciu klientov domovov sociálnych služieb a aktuálne sme pridali aj termíny v nedeľu, kedy očkujeme pedagogických zamestnancov," dodala hovorkyňa žilinskej nemocnice.

V spišskonovoveskej nemocnici leží 58 pacientov

V spišskonovoveskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 58 pacientov s ochorením COVID-19. Potvrdila to komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Ako ďalej priblížila, piati pacienti si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 49 kyslíkovú liečbu.

Celková kapacita covidových lôžok v nemocnici je 94. Spišskonovoveská nemocnica v súvislosti s novým koronavírusom eviduje výpadok 18 zamestnancov, ktorí sú v karanténe. Podľa slov Fedákovej v nemocnici od 7. januára doteraz zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 spolu 2969 osôb, z toho 558 absolvovalo očkovanie aj druhou dávkou vakcíny.

Viac o téme: NemocnicaPandémiaSlovenskoŽiar nad HronomKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu