Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Parlament opäť odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Národná rada SR ani na druhýkrát neodhlasovala Lisabonskú zmluvu, keď kvôli obštrukciám opozície neprítomnej v rokovacej sále nemala koalícia na tento krok dostatočný počet hlasov.

O reformnej zmluve bude parlament na návrh koalície hlasovať vo štvrtok 7. februára o 17.00 h. Predtým plénum zamietlo opozičnú iniciatívu na odloženie rokovania o reformnej zmluve.

Parlament mal o Lisabonskej zmluve rozhodovať už v stredu. Po tom, čo poslanci SDKÚ-DS, KDH a SMK tak ako dnes odišli z miestnosti, mala koalícia k dispozícii iba 85 vlastných zákonodarcov, čo nepostačovalo na schválenie zmluvy.

Podľa vlastných slov opozícia opustila sálu preto, lebo koalícia neprijala jej návrh preložiť hlasovanie o Lisabonskej zmluve na marcovú schôdzu NR SR. Dovtedy by mali byť jasné zmeny v tlačovom zákone, s ktorým opoziční poslanci SDKÚ-DS a SMK spojili svoju podporu reformnej zmluve.

Postoj opozície pri ratifikácii Lisabonskej zmluvy podľa premiéra Roberta Fica vyvoláva v krajinách Európskej únie zdesenie. "Každý je doslova šokovaný, že Slovensko je krajinou, kde opozícia z vnútropolitických pohnútok bráni ratifikácii reformnej zmluvy," povedal v stredu po stretnutí s veľvyslancami krajín EÚ pôsobiacimi na Slovensku.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zasa konštatoval, že „ak sa niekto domnieva, že silou, tlakom nás donúti k poslušnosti, je to veľmi smutný obraz slovenskej demokracie.“ Odklad hlasovania predseda KDH Pavol Hrušovský označil za prvé víťazstvo opozície v tomto volebnom období.

Deň pred začiatkom 19. schôdze opoziční lídri vyhlásili, že budú rozhodovanie o zmluve bojkotovať, kým sa s nimi koalícia nedohodne na znení nového tlačového zákona. Na schválenie medzinárodnej zmluvy je podľa ústavy potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov, t.j. 90 a viac. Keďže vládne strany majú k dispozícii 85 hlasov, potrebujú v tejto záležitosti pomoc z opozičných poslaneckých lavíc. Štáty Európskej únie by mali zmluvu ratifikovať do konca roka 2008.

Kabinetu opozícia vyčíta štýl vládnutia, nerešpektovanie demokratických princípov a odmietanie diskusie. O Lisabonskej zmluve a predloženom znení nového tlačového zákona chce s vládnymi stranami viesť politické rokovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu