Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákaz-nezákaz, v Haligovciach sa bohoslužby konajú: Kňaz bez rúška, veriaci držia bobríka mlčanlivosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HALIGOVCE - Nariadenia im nič nehovoria? V kostole v dedinke Haligovce nie je prázdno aj napriek tomu, že verejné omše sú za súčasnej pandemickej situácie zakázané. Za zatvorenými dverami sa kňaz stretáva s hŕstkou veriacich každý deň o 17. hodine.

Na porušovanie pravidiel v dedinke v okrese Stará Ľubovňa upozornila RTVS. Tá disponuje dôkazmi v podobe kamerových záznamov. Na dverách kostola okrem toho nájdete rozpis bohoslužieb s aktuálnym dátumom.

Zákaz-nezákaz, v Haligovciach sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:RTVS)

Obec však ešte koncom roka informovala, že až do odvolania sa vo farnosti Haligovce nebudú konať sväté omše. "Omša bude prebiehať prostredníctvom obecného rozhlasu o 10:00 hod.," upozornila starostka aj na sociálnej sieti. Od konania kňaza sa dištancujú aj v súčasnosti.

Zákaz-nezákaz, v Haligovciach sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook/Obec Haligovce)

Duchovný sa podľa jeho vyjadrenia riadi Covid automatom. Na omši sa podľa jeho slov zúčastnilo len šesť osôb.

Podľa zistení televízie TA3 ale do kostola niekedy prichádza až dvadsať ľudí. Kňaza oslovili po odslúžení omše a upozornili, že na ich návštevu reagoval podráždene. Vykázal ich z pozemku. Zo záberov oboch televízií navyše vidieť, že bokom odkladá aj rúško.

Zákaz-nezákaz, v Haligovciach sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:RTVS)

Aktuálne naďalej platia prísne pravidlá, aj čo sa týka bohoslužieb. Povolené sú len obrady ako krst, sobáš a pohreb. Aj to za obmedzeného počtu ľudí.

COVID AUTOMAT TÝKAJÚCI SA KATOLÍCKEJ CIRKVI TK KBS prináša na svojom webe prehľadný COVID automat, ktorý sa týka...

Uverejnil používateľ TK KBS Pondelok 8. februára 2021

Konferencia biskupov upozornila, že v súčasnosti sa verejné sväté omše od 1. januára konať nemôžu. Platí IV. stupeň varovania pre celé Slovensko. Pozornosť upriamili aj na spomínaný Covid automat.

Aktuálne je Slovensko v čiernej fáze.
Zobraziť galériu (6)
Aktuálne je Slovensko v čiernej fáze.  (Zdroj: reprofoto:tkkbs.sk)

Do kostola už zavítala aj kontrola, ktorú hygienici vykonali na podnet anonymu. "Slúženie omší alebo liturgií za účasti verejnosti nie je povolené. Kontrolovaný subjekt neposkytol súčinnosť orgánu verejného zdravotvníctva pri miestnom zisťovaní a prešetrovaní," vyjadrila sa Mária Mancalová, regionálna hygienička z RÚVZ Stará Ľubovňa. Šetrenie v tomto prípade ešte nie je na konci, keďže kňaz odmietol spolupracovať.

A čo miestni? Tí akoby držali bobríka mlčanlivosti. Pred kamerou o tom, čo sa deje v kostole, nik netušil. Paradoxné je aj to, že biskupský úrad sa kňaza zastal. Vo vyjadrení uviedli, že veriaci boli farárom upozornení na platnosť nariadení a sami mali možnosť rozhodnúť sa, či na omšu prídu.

Viac o téme: OmšeKoronavírusHaligovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu