Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Krajčí o vývoji koronavírusu na Slovensku: Znova narastá počet hospitalizovaných!

Marek Krajčí Zobraziť galériu (7)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí v utorok podvečer opäť predstúpil pred médiá, aby informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku.

NAŽIVO Tlačová konferencia ministra zdravotníctva

Situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa na Slovensku mierne zhoršila (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Pribudli tisícky nových prípadov: Počet úmrtí stúpol o viac ako 100!

Situácia v našej krajine v súvislosti s novým koronavírusom sa mierne zhoršila. Najvážnejšia je v Českej republike. Nasleduje Slovensko. "V ČR a na Slovensku sa tá krivka zaoblila a má tendenciu rásť. To nie je dobrá správa," skonštatoval hneď na úvod minister zdravotníctva. Súčasne pripustil, že s otvorením škôl sa situácia ešte zhorší.

VIDEO Krajčí o vývoji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hoci bol v priebehu minulého týždňa zaznamenaný mierny pokles hospitalizovaných covidových pacientov, počas uplynulých dní ich počet opäť vzrástol. Stúpol aj počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii, a to z 307 na 316. Minister navyše uviedol, že "denne zomiera na území SR asi sto pacientov s covid-19". Reprofilizované lôžka máme zaplnené zhruba na 68 percent. Reprodukčné číslo je mierne nad hodnotou 1.

Pribúda tiež denný priemer vykonaných testov - pozitívnych je 20 percent vykonaných PCR testov a jedno percento antigénových testov.

VIDEO Krajčí o vývoji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V rámci mobility bol na Slovensku prirodzený nárast chôdze, minister to pripisuje testovaniu. Vzrástla aj mobilita v rámci dopravy, ale len mierne.

Nádejou v boji s koronavírusom je vakcinácia. "Slovensko je treťou najrýchlejšou očkovacou krajinou v EÚ," vyhlásil minister. 

VIDEO Krajčí o vývoji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vybraných 40.000 učiteľov, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výučbu na školách, začnú očkovať od soboty 13. februára. Očkovania sa budú realizovať v soboty a v nedele v 12 očkovacích centrách. Od 1. marca sa začne na Slovensku očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. 

VIDEO Krajčí o vývoji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V rámci okresov platí, že v štvrtom, teda v čiernom stupni varovania, je 15 okresov. Ide o Partizánske, Dunajskú Stredu, Galantu, Sninu, Nitru, Šaľu, Zlaté Moravce, Revúcu, Rožňavu, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnavu a Žiar nad Hronom. V treťom - bordovom stupni je 51 okresov. V druhom stupni varovania - červenom, je 13 okresov.

VIDEO Krajčí o vývoji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Krajčí nateraz nevie potvrdiť, či sa na Slovensku už objavila juhoafrická mutácia koronavírusu. Informoval tiež, že by do lekární mohli byť distribuované lieky s liečivom ivermektín. V utorok podpísal žiadosť na 7000 balení. Ide o liečivo viazané na lekársky predpis. Obrovský ošiaľ okolo tohto liečiva podľa jeho slov nie je opodstatnený.

Viac o téme: SlovenskoMarek KrajčíSituáciaCovid-19KoronavírusEpidemiologická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu