Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Na Slovensku bolo zemetrasenie, seizmológovia namerali silu 3,2 magnitúdy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANDLOVÁ – Južne od Handlovej sa vyskytlo zemetrasenie s magnitúdou 3,2. Topkám to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Handlová v súvislosti so zemetrasením neeviduje žiadne škody.

Na Slovensku zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,2. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej.  „Vo štvrtok o 9:16 SEČ došlo na strednom Slovensku k zemetraseniu s epicentrom cca 8 km JJV od Handlovej s magnitúdom 3,2,“ spresnil Ústav vied o Zemi SAV.

PRÁVE TERAZ Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/seismology.sk)

Ústav bude analyzovať záznamy zo seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasenia. Preto sa na občanov obracia s prosbou. „Prosíme občanov, ktorí účinky zemetrasenia pocítili, aby čo najskôr vyplnili dotazník. Údaje od každého pozorovateľa sú cenné a preto je užitočné, aby dotazník vyplnili aj blízki susedia, pokiaľ zemetrasenie pozorovali,“ uviedol Geofyzikálny ústav SAV.

PRÁVE TERAZ Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/seismology.sk)

Dovedna dostali seizmológovia 35 dotazníkov od ľudí, ktorí zemetrasenie pocítili. Otrasy hlásia napríklad z Prievidze, Novák, Žiaru nad Hronom aj Banskej Bystrice. „Hĺbka zemetrasenia bola tri kilometre,“ priblížil Csicsay.

Handlová po zemetrasení neeviduje škody

„Viacerí obyvatelia najmä v lokalite Novej Lehoty mohli otrasy cítiť, avšak takéto lokálne zemetrasenie nespôsobuje žiadne škody. Otrasy s podobnou magnitúdou sa vyskytujú vo viac ako 100.000 prípadoch za rok,“ ozrejmila  hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová.

PRÁVE TERAZ Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Mesto Handlová)

Škody či výjazdy v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali ani hasiči, potvrdil to hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Zemetrasenie mali cítiť ľudia aj v okolitých obciach i v približne 20 kilometrov vzdialenej Prievidzi. „V Prievidzi to bolo cítiť na Severe, starom sídlisku a na Žabníku na 8. poschodí sa ľuďom posunuli skrinky,“ okomentoval na sociálnej sieti príspevok primátorky Handlovej Mojmír. „No v Lehote sme teda cíti poriadne,“ podotkla Katarína.

Viac o téme: SlovenskoZemetrasenieHandlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu