Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci začali deň diskusiou k novele zákona o obetiach trestných činov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) otvoril druhý rokovací deň 23. schôdze Národnej rady (NR) SR. Deň začali diskusiou k novele zákona o obetiach trestných činov z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Novela počíta so zavedením možnosti odškodnenia obetí násilného trestného činu už po začatí trestného konania. Ráta tiež so zriadením intervenčných centier na pomoc obetiam domáceho násilia v každom samosprávnom kraji. Cieľom má byť zlepšenie prístupu k spravodlivosti pre snáď najzraniteľnejšiu skupinu ľudí, ktorou obete trestných činov bezpochyby sú.

Návrh by mal umožniť žiadať o odškodnenie za spôsobenú nemajetkovú ujmu aj pre obete trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Ak by prišlo k smrti v dôsledku násilného trestného činu, okruh obetí by sa mal rozšíriť o blízke osoby, ktoré v čase skutku žili s touto obeťou v jednej domácnosti viac ako rok. Právna úprava sa venuje aj obetiam domáceho násilia. "Vytvorí sa mechanizmus pre prevenciu a minimalizáciu ich viktimizácie a zlepší sa ich prístup k špecializovanej odbornej pomoci," uviedol rezort spravodlivosti v návrhu. Medzi opatrenia na zabránenie opakovanej viktimizácie obetí by malo patriť napríklad zabránenie styku páchateľa s obeťou a jej rodinnými príslušníkmi.

Rozšírenie právnej pomoci by sa malo vzťahovať i na asistenciu v iných civilných konaniach, napríklad tých, ktoré sa týkajú návrhov na vydanie neodkladného opatrenia, ktoré chránia obeť pred ďalším kontaktom a viktimizáciou zo strany páchateľa. Intervenčné centrá na pomoc obetiam domáceho násilia by mali sídliť v každom samosprávnom kraji. Ministerstvo tým reaguje na potrebu adekvátneho a promptného poskytnutia odbornej pomoci obetiam domáceho násilia.

Na programe majú poslanci aj ďalšie návrhy z dielne rezortu spravodlivosti - zmeny v zákone o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu spravodlivosti či novelu civilného mimosporového poriadku. Popoludní sa zas očakáva diskusia o obrannej a bezpečnostnej stratégii.

Viac o téme: ObeteZákonDiskusiaNovelaTrestný čin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu