Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Viete, ktoré miesto v aute je najbezpečnejšie? Odpoveď vás zrejme prekvapí

Aj sedenie pasažierov v aute má svoje zásady Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Aj sedenie pasažierov v aute má svoje zásady (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ak ste šoférmi, nemusíte nad ničím rozmýšľať a sadnete si za volant. V úlohe spolujazdca však máte na výber v najrozšírenejšom päťmiestnom vozidle štyri ďalšie sedačky. Kam posadíte svojich najdrahších – deti, starých rodičov či domácich miláčikov?

Poďme sa najskôr pozrieť, čo hovorí etiketa. Pokiaľ ste šoférmi, vzácneho hosťa by ste mali usadiť dopredu vedľa seba. Ak idete v taxíku alebo aute so šoférom, usádzate najdôležitejšieho pasažiera dozadu vpravo, pretože pri vystupovaní môže vykročiť rovno na chodník. Vy si v tomto prípade nesadáte k šoférovi, ale robíte VIP osobe spoločnosť na zadnom sedadle. Paradoxne, významnej osobe podľa etikety ponúkate najčestnejšie, ale v prípade havárie nie najbezpečnejšie miesto.

Neobľúbené miesto = najvyššia bezpečnosť

Redaktor magazínu PodKapotou.sk Ján Hargaš konštatuje, že už roky sa dá za najbezpečnejšie považovať miesto vzadu uprostred: „Väčšina ľudí si naň sadá nerada, človek je však na tomto mieste viac chránený tak pri čelnom, ako aj pri bočnom náraze. Samozrejme, musí mať zapnutý plnohodnotný bezpečnostný pás.“ 

Podľa odborného časopisu Journal of Safety Research sa pri smrteľných nehodách šanca na prežitie zvyšuje o 29 %, ak sedíte vzadu a nie vpredu. Spomedzi sedadiel vzadu je šanca na prežitie o 13 % vyššia, ak sedíte pripútaní v strede. Odteraz si teda zrejme budete sadať na „trestnú“ lavicu vzadu oveľa ochotnejšie a bez zbytočného reptania. 

Dopravné nehody v roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Kam posadiť starších ľudí?

Podľa najnovších odporúčaní americkej národnej diaľničnej spoločnosti môžu byť starší ľudia (nad 55 rokov a dôchodcovia) viac v bezpečí vpredu. Týka sa to modelov áut, ktoré majú na predných sedadlách moderné bezpečnostné pásy, ktoré po náraze pasažiera najskôr pritiahnu, no vzápätí trochu uvoľnia, aby ho tlakom nedolámali. Keďže starší ľudia majú krehkejšie kosti, ktoré môžu pásy dolámať, môže byť pre nich naozaj bezpečnejšie sedadlo spolujazdca vpredu. Ak však máte moderné vozidlo, a teda s pokročilými bezpečnostnými pásmi aj vzadu, opäť platí, že najbezpečnejšie je vzadu.

Odporúčania pri jazde s deťmi

Rovnaké pravidlo platí aj pre deti – zadná časť auta a stredné miesto je pre ne najbezpečnejšie, najmä ak má isofix a plnohodnotný bezpečnostný pás. Odborník z webu PodKapotou.sk Ján Hargaš zdôrazňuje aj ďalšie zásady: „Ak aj nečítate žiadne návody, spravte pri detskej sedačke výnimku – ide predsa o život vášho dieťaťa. Nesnažte sa predbehnúť čas. Predčasné obracanie autosedačky a usadenie dieťaťa v smere jazdy vám síce dáva možnosť kontrolovať ho v spätnom zrkadle, avšak v príliš nízkom veku znižuje jeho bezpečnosť pri náraze. Pokojne ho nechajte otočené proti smeru jazdy čo najdlhšie – teda do roka a pol či do dvoch rokov.“ Rovnako sa neodporúča ani priskorý prechod na podsedák, ani predčasné vynechanie bezpečnostných pomôcok.

Viete, ktoré miesto v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj preprava psov má svoje pravidlá

Kam usadiť ľudskú posádku, už vieme, ale čo so štvornohými spoločníkmi na cestách? Najbezpečnejším riešením je voziť ich v prepravnej klietke. Mnohí ľudia chcú dopriať svojim psíkom či iným zvieratám v aute väčšiu slobodu. „Treba však myslieť aj na to, že vodič je zo zákona povinný zaistiť nielen bezpečnosť zvieraťa, ale aj zamedziť ohrozeniu vodiča či zachovať bezpečnosť cestnej premávky,“ zdôrazňuje Ján Hargaš. Väčšiu slobodu dávajú psom špeciálne psie autopásy. Kým klietky sa často (v hatchbackoch a kombi) prevážajú v kufrovej časti, s pásmi môže byť pes na zadných sedadlách. Pozor, nepripútaný pes ohrozuje nielen seba, ale aj pasažierov – pri náraze sa z neho stáva projektil.   

Myslite na poistenie vopred

Na Slovensku máme za posledné desaťročie ročne okolo 12- až 15-tisíc dopravných nehôd. To je až 40 havárií denne! Škoda často nie je len na vozidlách, ale aj na zdraví a životoch posádky. Oplatí sa preto myslieť nielen na povinné a havarijné poistenie auta, ale taktiež na poistenie prevážaných osôb – vás a vašich blízkych. Teraz máte navyše ideálnu možnosť skombinovať tieto poistenia a ušetriť. Poisťovňa Kooperativa vám aktuálne ponúka k povinnému či havarijnému poisteniu 30 % zľavu na životné poistenie. Zľavu môžete získať aj na vybrané produkty neživotného poistenia. Výhodou je, že akcia platí nielen pre nových, ale aj súčasných klientov. Nikdy totiž neviete, kedy sa poistenie bude hodiť práve vám.

VIAC O ZĽAVE NA POISTENIE

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Kooperativa.

Viac o téme: PoistenieAutoSedadloBezpečnosťKooperativa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu