Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Kolíková pripustila možné rozloženie plošného testovania na viac dní

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Celoplošné testovanie Slovenska na nový koronavírus by sa mohlo "rozložiť v priestore a čase" tak, aby ľudia neboli nútení ho absolvovať v jeden či dva dni. Rovnako by sa mohli vyňať z povinnosti testovania napríklad ľudia nad 65 rokov, deti alebo tí, ktorí nepotrebujú opúšťať bydliská a môžu napríklad pracovať z home officu. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to pripustila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Dodala, že vláda rokuje o možnostiach testovania. Podľa jej slov rokuje kabinet dlhšie, lebo potrebuje prijať dobré rozhodnutie.

Dodala, že vláda rokuje o možnostiach testovania. Podľa jej slov rokuje kabinet dlhšie, lebo potrebuje prijať dobré rozhodnutie. Diskusia vo vláde sa podľa Kolíkovej týka aj toho, či treba viac sprísniť opatrenia a čo by to pre Slovensko znamenalo. "Aj keby sme sa rozprávali o testovaní, že by prebehlo na celom území SR, tak aj tam sa dá k tomu pristúpiť rôznym spôsobom, to znamená dať veľký priestor ľuďom, ktorých sa to netýka," uviedla s tým, že by nemuselo byť povinné pre seniorov, deti či ľudí, ktorých by sa sprísňovanie opatrení nedotklo, napríklad pracujúcich z domu.

Možnosť je tiež, že nebudú nútiť ľudí testovať sa v rámci jedného víkendu. "Že tak nastavíme podmienky, aby to neznamenalo, že budú ľudia v strese, že na to musia využiť dva dni, ale nejako v priestore, v čase to rozložiť, aby to bolo lepšie zvládnuteľné aj pre okresy," priblížila.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zdôraznila, že pandémia je vážna, a poukázala na čísla hospitalizovaných, úmrtí a na množstvo nakazených. Vláda podľa nej musí prijať dobré opatrenia, pristupuje k rokovaniu s ohľadom na vážnosť situácie a rokuje dlhšie. "Je jasné, že o tom vláda nemôže rozhodnúť v priebehu jednej hodiny," poznamenala.

Pellegrini tvrdí, že celoplošné testovanie určite nie je potrebné. Zdôraznil, že proti nie sú len SaS a Za ľudí, ale aj odborníci. Jediný s "obsesiou" plošného testovania je podľa neho premiér. "Vláda zlyháva, som na pochybách, či ešte fungujúcu vládu a príčetného premiéra máme," podotkol s tým, že sa celý týždeň nevedia dohodnúť ani na forme opatrení a testovania. Hovorí o prejave "absolútnej nemohúcnosti".

Upozornil, že aj pre výskyt novej mutácie vírusu na Slovensku, ktorá sa rýchlejšie šíri, nie je rozumné vyhnať ľudí počas víkendu na jedno miesto. Pripomenul, že mnohí občania dodržiavajú lockdown a dlhodobo pracujú z domu. Netreba ich podľa neho zbytočne ohroziť. Testovanie si vie predstaviť, ak by sa zameralo skôr na tých, ktorí nemôžu pracovať z domu a na najpostihnutejšie regióny.

V súvislosti so spormi v koalícii Kolíková uviedla, že napätie je nepríjemné a nepodporuje ho, lebo nikomu nepomáha. Za dôležitú označila súdržnosť vlády. "Nijakým spôsobom sa mi to nepáči, nie je to dobré. Je mi to ľúto," povedala. Vláda vo svojom súčasnom zložení má podľa nej zmysel a spory si treba vysvetliť.

Pellegrini sa obáva, že vláda má záľubu v obmedzovaní ľudských práv. Vie si predstaviť vyhlásenie núdzového stavu len pre sektor zdravotníctva. Podľa vlastných slov by neobmedzoval práva na protest a vyjadrenie názoru. Skôr by ľudí žiadal, aby pri tom dodržiavali hygienické opatrenia. Kolíková pripomenula, že k obmedzovaniu práv aktuálne dochádza aj v okolitých krajinách. Hovorí o citlivej otázke, no poukázala na potrebu opatrení.

Viac o téme: TestovanieDiskusiaPeter PelegriniKoronavírusMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu