Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS V Nitre aj Košiciach sa začalo testovanie: Pred odbernými miestami sú dlhé rady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA - V Nitre sa v piatok o 15. hodine začalo plošné testovanie na ochorenie COVID-19. V meste je pripravených 37 odberných miest. Na viacerých z nich sa už po 14. hodine začali vytvárať rady, krátko po spustení odberov už na mnohých miestach stáli desiatky ľudí. Testovať sa bude aj v sobotu a v nedeľu (9. a 10. 1.).

Podľa slov primátora Mareka Hattasa prebiehala príprava podľa plánu a bez vážnejších komplikácii. Ako doplnil, mesto má dostatok testov aj certifikátov. Radnici budú pomáhať pri testovaní zdravotníci, stovky dobrovoľníkov i vojaci. „Na online rokovaní vlády sme spolu s kolegami na pomoc pri plošnom testovaní v Nitre schválili vyčlenenie do 150 profesionálnych vojakov, z toho 30 vojenských zdravotníkov,“ informoval pred časom na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na testovanie je pripravených aj všetkých 60 obcí v Nitrianskom okrese. Ako uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová, testovať sa bude vo všetkých obciach. „Pripravených je 70 odberných miest, ďalších deväť je v meste Vráble. Zapojili sa všetky obce, iba tie menšie, Kapince a Malé Zálužie zriadili spoločné odberové miesto, ktoré bude v Malom Záluží. V obciach sa bude testovať v sobotu a v nedeľu,“ uviedla Hajdamárová.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít. Od pondelka (11. 1.) preto začne na území celého okresu platiť sprísnený zákaz vychádzania.

KORONAVÍRUS V Nitre aj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Bez negatívneho testu na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní, nebude možné chodiť do zamestnania ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie či lekárne. Polícia už v týchto dňoch sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania.

Testovanie začalo aj v Košiciach

V Košiciach sa v piatok o 16.00 h začalo štvordňové dobrovoľné plošné testovanie na ochorenie COVID-19. Počas prvých troch dní bude k dispozícii 66 odberných miest a takmer 110 odberných tímov, v pondelok (11. 1.) budú ešte fungovať dve odberné miesta. Mesto má na tento účel pripravených viac ako 132.000 testov. Novinárom to potvrdil primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Odberné miesta sú celkovo v 18 mestských častiach, v 31 prípadoch ide o základné školy. Testovanie v piatok trvá do 20.00 h, v sobotu a nedeľu (9. - 10. 1.) od 9.00 do 17.00 h. V pondelok bude v tomto čase otvorené odberné miesto v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Odberné miesto je aj v areáli oceliarní U. S. Steel, kde začali s testovaním v piatok už o 13.30 h. Cez víkend a pondelok tam testujú od 7.00 do 19.00 h. Informácie o testovaní a odberných miestach sú na webstránke korona.kosice.sk.

"Cieľom nášho spoločného snaženia s mestskými časťami je odľahčiť enormný tlak na košické nemocnice, na našich zdravotníkov, ktorí denne podávajú heroické výkony, a pomôcť pri záchrane ľudských životov," uviedol Polaček. Otestovať sa môžu prísť nielen Košičania. Primátor pritom vyzval tých, ktorí sú v karanténach, aby v nej ostali.

Druhé kolo testovania v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

"Testovanie je pre všetkých tých, ktorí majú zvýšenú mobilitu, chodia do práce, starajú sa o svojich blízkych, starých rodičov, rodičov, tých, ktorí sú v kritickej infraštruktúre a môžu byť potenciálnym rizikom pre svoje rodiny a blízkych," povedal. Testovanie má podľa primátora pomôcť zlepšiť situáciu s pandémiou v Košiciach a vyhnúť sa tak ďalším opatreniam vrátane možného tvrdého lockdownu. Ocenil ochotu zdravotníkov, ktorí sa vo veľkom počte hlásili do odberných tímov. "Do 24 hodín sa do našich elektronických formulárov zapísalo viac ako 600 zdravotníkov," povedal. Kapacita v tímoch je pritom podľa neho do 250 zdravotníkov.

Súčasťou testovania je aj výskum zo strany Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ). Na vybraných 16 odberných miestach ľudia, ktorí budú mať pozitívny výsledok antigénového testu a nebudú mať klinické príznaky, budú môcť na overenie vzápätí absolvovať aj PCR test. "Tým pomôžeme validovať toto antigénové testovanie a vlastne uvidíme, koľko nám to antigénové testovanie dá falošne pozitívnych výsledkov. Tým, že máme akreditované laboratórium, tieto výsledky budú nahodené do systému, ľudia dostanú spätnú väzbu, budú informovaní a v prípade negatívneho výsledku PCR testu môžu byť z karantény uvoľnení," priblížila prednostka Ústavu epidemiológie LF UPJŠ Monika Halánová. Takéto odberné miesta budú napríklad v Kulturparku či na magistráte.

Druhé kolo testovania v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Pavol Jarčuška potvrdil, že košická nemocnica je v dôsledku pandémie pod extrémnym náporom. "Nám každodenne prichádza asi 30 ľudí, ktorých musíme prijať, mnohí z týchto ľudí prídu neskoro a už v takom štádiu, keď majú nízku saturáciu kyslíka, závažné prejavy zápalu pľúc a veľakrát im už pomôcť nevieme. Preto chcem poprosiť všetkých tých, ktorí budú pozitívne testovaní, sú z rizikových skupín a majú prejavy infekcie, aby neváhali a čo najskôr kontaktovali či už svojho obvodného praktického lekára alebo, eventuálne, v prípade vážneho stavu aj našu univerzitnú nemocnicu," povedal. Dodal, že včasná liečba pri ochorení COVID-19 je najlepšou metódou, ako predísť závažným komplikáciám.

Testovanie v Košiciach je pokojné

Celoplošné antigénové testovanie v Košiciach, ktoré sa začalo v piatok o 16.00 h, prebieha pokojne a bez problémov. Všetkých 66 odberových miest v meste bolo pripravených načas. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian. "Všetko sa rozbehlo podľa plánov, otvorené boli všetky miesta, prišiel dostatok zdravotníkov podľa dohody. Záujem je, čakanie a rady sú minimálne," uviedol Fabian.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Dobrovoľné bezplatné testovanie je určené najmä pre ľudí s vyššou mobilitou, zamestnancov v prvej línii a kritickej infraštruktúry. Takisto by sa mali otestovať aj osoby, ktoré nemôžu vykonávať svoju prácu z domu, alebo ľudia starajúci sa o svojich blízkych alebo nevládnych. Zabezpečených je takmer 133.000 antigénových testov.  

Odberné miesta sú v piatok otvorené do 20.00 h. V sobotu a v nedeľu (9. - 10. 1.) to bude od 9.00 do 17.00 h. V Kulturparku na Kukučínovej ulici a vo Vstupnom areáli oceliarní U. S. Steel sa budú vykonávať testy aj v pondelok (11. 1.).

Na odberných miestach pôsobí spolu 110 odberných tímov. Pri otvorení veľkokapacitného odberného miesta v Kulturparku sa vytvorili rady s celkovo desiatkami záujemcov, pri práci piatich odberných tímov však čakacie doby neboli dlhé.

Viac o téme: TestovaniePandémiaNitraKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu