Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lockdown naplno neúčinkuje na viac ako 2 milióny ľudí

Peter Helexa
Peter Helexa (Zdroj: IstroAnalytica)

BRATISLAVA - Napriek lockdownu a sprísneným opatreniam v nitrianskom okrese sa v SR ďalej v práci stretáva vyše 700 tisíc ľudí. Spolu s ich rodinnými príslušníkmi tak lockdown naplno neúčinkuje na viac ako 2 milióny ľudí. Zamestnanci sa navyše po príchode na pracovisko spolu prezliekajú v šatniach, využívajú počas dňa spoločné toalety, spoločne sa stravujú a po spoločne odpracovanej zmene následne spolu opäť cestujú domov. Ide o zamestnancov pracujúcich v relevantných priemyselných odvetviach bez administratívnych pracovníkov. Uvedené čísla vypočítali v inštitúte stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica na základe dostupných údajov zo Štatistického úradu SR.

„Je absurdné, aby sme hovorili o lockdowne a nemožnosti stretávať sa s najbližšou rodinou ako sú rodičia, a zároveň nechávame otvorené podniky, v ktorých sa intenzívne stretávajú tisíce ľudí dochádzajúcich denne do práce z desiatok dedín a miest,“ dodáva Peter Helexa, výkonný riaditeľ IstroAnalytica.

IstroAnalytica preto navrhuje okamžite realizovať nasledujúce 3 kľúčové opatrenia:

1. Zo strany vlády SR zorganizovať a financovať pravidelné intenzívne testovanie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov na pracovisku a v štátnych i súkromných testovacích centrách, kde by táto cieľová skupina bola vybavovaná prioritne.

2. Zo strany vlády SR zabezpečiť a financovať možnosť dobrovoľnej karantény zamestnancov v aj tak prázdnych ubytovacích zariadeniach v SR. Zároveň tak štát pomôže koronakrízou zdecimovanému sektoru hotelov a reštaurácií.

3. Zo strany vlády SR na striktne vymedzený čas zaviesť skutočne presne cielený a tvrdý lockdown v najviac ohrozených a hlavne v blízkej budúcnosti najviac ohrozených okresoch SR. Výpadok príjmov takto obmedzených podnikov by vláda kompenzovala.

„Dáta v centre riešenia verejných politík“

Inštitút stredoeurópskych štúdii IstroAnalytica je nezávislou mimovládnou organizáciou (občianskym združením), ktorej cieľom je zvyšovať kvalitu verejných politík, verejnej diskusie a v neposlednom rade aj kvalitu politických rozhodnutí na základe používania overených údajov, dát a faktov, ako aj zvyšovať životnú úroveň a zlepšovať kvalitu života obyvateľov SR zefektívňovaním verejných politík na všetkých úrovniach.

Inštitút IstroAnalytica bol založený v júni 2020 a jeho hlavný tím tvoria skúsení, angažovaní a dynamickí odborníci, ktorí spájajú svoje viac ako 20 ročné pracovné skúsenosti v rôznych odvetviach súkromného a verejného sektora s preukázateľnými schopnosťami v oblasti manažmentu, analýzy a nastavovania verejných politík, strategického poradenstva, komunikácie a vzťahov so štátnymi orgánmi.

Viac o téme: KoronavírusPeter HelexaLockdownIstroAnalytica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu