Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kam po sviatkoch s vianočným stromčekom? V mestách začína ich zber: Pozrite sa, kde ich môžete odložiť

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zber vianočných stromčekov bude vo viacerých mestách na Slovensku. Primátori sa tak snažia predísť tomu, aby sa povaľovali pri kontajneroch. V Bratislave ich môžete nechať pred obchodným domov alebo na vyhradenom mieste.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo avizoval, že zber vianočných stromčekov sa začne 7.1., čiže po Troch kráľoch. "Aby sme sa po sviatkoch vyhli už tradičnej atmosfére westernovo rozfúkaných stromčekov po uliciach Bratislavy, prichádzame v rámci zberu stromčekov s dvoma novinkami. Stromčeky budeme zbierať podľa harmonogramu, v rámci ktorého sa budú z jednotlivých mestských častí odvážať pravidelne v presne určené dni od 7.1. do 12.2. 2021. Prehľadné a jednoduché, bude v tom skrátka poriadok," napísal Vallo. 

Zbierať ich bude aj obchodný dom

Nábytkársky koncern IKEA bude zbierať vianočné stromčeky. Drevo z nich poslúži na výrobu nového nábytku. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť. Vianočné stromčeky bude zbierať na pôvodnom mieste ich predaja, teda pred nábytkárskym obchodným domom v Bratislave. Zber sa bude realizovať od 2. do 15. januára 2021. Nábytkárstvo upozornilo, že je dôležité, aby bol odovzdávaný stromček očistený od všetkých ozdôb a kovových predmetov.

"Pred Vianocami sme vypredali všetkých 8400 kusov stromčekov. Očakávame, že tradične nám ich stovky zákazníkov privezú naspäť," uviedla riaditeľka obchodného domu na Slovensku Lucia Klečková. Použité vianočné stromčeky zbiera nábytkárstvo každý rok, avšak doteraz boli využívané ako biomasa. Nové časti nábytku by zo stromčekov mohli byť vyrobené vo februári 2021. "Používanie recyklovaného materiálu nielenže redukuje množstvo odpadu, ktorý by skončil na skládkach a v spaľovniach, ale aj znižuje tlak vyvíjaný na prírodné zdroje. Vďaka správnemu hospodáreniu s týmito zdrojmi vieme prispieť k zníženiu našej uhlíkovej stopy," okomentovala líderka pre udržateľnosť spoločnosti Anna Šimončičová.

Ako vyčíslila spoločnosť, na jeden kubický meter drevotrieskovej dosky je potrebných asi 140 vianočných stromčekov. Vianočné stromčeky budú tvoriť iba malú časť výrobných kapacít nábytkárstva, spoločnosť sa však chce stať cirkulárnou a k tomu prispieva aj recyklácia stromčekov.

V Košiciach pri kontajneroch

Zber a odvoz vianočných stromčekov bude spoločnosť Kosit na základe požiadavky a v spolupráci s Magistrátom mesta Košice realizovať od štvrtka (7. 1.) do 28. februára. TASR o tom za spoločnosť informovala Slavomíra Brzová. Podľa jej slov ide o ekologické zhodnotenie, štandardne sa počas takéhoto zberu vyzbiera približne 40 ton dreviny.

„Obyvatelia môžu nepotrebné vianočné stromčeky z domácností ponechať v prípade bytovej zástavby priamo pri stanovištiach kontajnerov, odkiaľ budú priebežne odvážané. Stromčeky z rodinných domov je možné ukladať na mestskou časťou vyhradených miestach alebo môžu byť prinesené do ktoréhokoľvek zberného dvora v Košiciach,“ spresnil riaditeľ divízie služieb spoločnosti Kosit Michal Hrabovský s tým, že vyzbierané stromčeky budú následne zhodnotené v mestskej kompostárni v Bernátovciach.

Stromčeky je žiadané čo najdôslednejšie odzdobiť od vianočných dekorácií. Pred zberom ich nie je potrebné baliť do fólií, zväzovať špagátom či inak pripraviť na odvoz. Firma tiež pripomína, že vianočný stromček je možné ekologicky zhodnotiť aj v domácom kompostéri.

V Žiline od 18. januára

Mesto Žilina zabezpečí od pondelka 18. januára 2021 zber a odvoz použitých živých vianočných stromčekov. Ich ekologické zhodnotenie vykonajú spoločnosti, ktoré sa v meste starajú o údržbu zelene. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že odzdobené vianočné stromčeky na sídliskách je nutné uložiť na jedno miesto pri kontajnerových stojiskách. "Občania tiež môžu stromček priviezť osobne a bezplatne ho odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Považskom Chlmci. Zberňa je otvorená počas pracovných dní v čase od 10.00 do 18.00 h a v sobotu od 8.00 do 12.00 h. Odovzdané stromčeky sa následne štiepkujú a štiepka sa kompostuje, prípadne sa využíva ako mulčovací materiál pri nových výsadbách," uviedol Miškovčík. Mesto Žilina zároveň upozorňuje, že odvoz komunálneho odpadu nebude zabezpečovať v piatok 1. januára 2021 z dôvodu štátneho sviatku. Odpad sa vyvezie o deň neskôr, dodal hovorca mesta.

Viac o téme: ZberSviatkyVianočné stromčekyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu