Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Zima udrela v plnej sile: Vietor aj poľadovica, meteorológovia varujú pred nebezpečným javom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica. Meteorológovia pred zrážkami varujú najmä na strednom Slovensku. Hranica sneženia je rôzna. Situáciu môže znepríjemňovať aj vietor.

Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnosť.sk informuje, že cesta III/2301 Zuberec - Zverovka je uzavretá pre padajúce stromy a silný vietor. Horské priechody Donovaly (cesta I/59) a Čertovica (I/72) sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov pre husté sneženie.

OBMEDZENIE V DOPRAVE - HORSKÝ PRECHOD ČERTOVICA Polícia upozorňuje vodičov na obmedzenie v doprave na horskom prechode...

Uverejnil používateľ Polícia SR - Žilinský kraj Utorok 29. decembra 2020

Na horských priechodoch Donovaly a Šturec hlásili problémy už v pondelok.
Zobraziť galériu (6)
Na horských priechodoch Donovaly a Šturec hlásili problémy už v pondelok.  (Zdroj: Polícia SR)

Všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na úseku diaľnice D1 Važec - Poprad-Tatry je na vozovke kašovitý sneh na hranici do troch centimetrov. Cesty prvej, druhej a tretej triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, v okolí Komárna suchý.

Na strednom a východnom Slovensku je na vozovke miestami čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov. Na cestách I/72 Čertovica - Kráľova Lehota, II/538 Tatranská Štrba - Štrbské Pleso a na II/539 Mengusovce - Vyšné Hágy je miestami čerstvý sneh na hranici do piatich centimetrov, na ceste II/539 Podbanské - Tatranská Polianka je čerstvý sneh na hranici piatich až desiatich centimetrov.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem horských priechodov Zbojská, Vrchslatina, Donovaly, Besník, Čertovica, Šturec, Fačkov, Huty, Chorepa, Súľová, Grajnár a Vernár, kde sa na vozovkách vyskytuje kašovitý až utlačený sneh do troch centimetrov.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk 

Pre silný dážď alebo silné sneženie je dohľadnosť do 100 metrov na D1 v okolí lokalít Považská Bystrica, Horný Hričov, Poprad, Košice, Moldava nad Bodvou a Milhosť. V okolí lokalít Ilava, Dobšiná, Štítnik, Rožňava a Plešivec fúka nárazový vietor. Silný vietor sa vyskytuje v oblastiach Šurany, Čadca, Liptovské Matiašovce, Štúrovo, Nové Zámky, Belá a Trstená.

SHMÚ upozorňuje na vietor, poľadovicu aj na snehové jazyky

V utorok sa môžu na viacerých miestach na Slovensku vyskytnúť vietor, poľadovica či snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy. Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydali meteorológovia pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Výstrahy SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okres Brezno a v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja. V týchto okresoch sa vo vyšších polohách očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 40 kilometrov za hodinu a v nárazoch od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Na poľadovicu by si mali dať pozor najmä vodiči stredného a severného Slovenska.

Dnes a zajtra veľmi nepriaznivá situácia v počasí - dážď, sneženie, lepkavý sneh a veterno Zrážky sa aktuálne vyskytujú...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Pondelok 28. decembra 2020

V okrese Prievidza môže dôjsť k povodniam z trvalého dažďa

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal tiež tretí stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa v okrese Prievidza. Informuje o tom na svojom webe. Meteorológovia vysvetľujú, že tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu.

Hydrologické výstrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okresy Nové Mesto nad Váhom a Partizánske. Výstrahu prvého stupňa vydali pre niektoré časti okresu Žilina a v okresoch Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Trenčín a Myjava.

Nebezpečný fenomén

Ešte začiatkom týždňa SHMÚ varovalo, že nepriaznivá situácia v počasí bude pretrvávať aj v nasledujúci deň. Vzhľadom na teploty okolo nuly bude padať tzv. lepkavý sneh. Ide o veľké snehové vločky, ktoré sú pekné na pohľad. No podľa meteorológov je tento fenomén dosť nebezpečný.

"Obaľuje predmety, ktoré môže pri väčšom množstve poškodiť. V kombinácii so silným vetrom to môže spôsobiť veľké komplikácie najmä na horských priechodoch," vysvetlil ústav.

Viac o téme: PočasieSnehové jazykySlovenskoSHMÚSlovenská správa ciest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu