Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia zvýšila kontroly počas zákazu vychádzania: Nedisciplinovaným Slovákom hrozia vysoké pokuty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, Maďarsko, Hranice, )

BRATISLAVA – Na Slovensku platí núdzový stav a od sobotňajšieho rána aj zákaz vychádzania. Polícia preto oznámila zvýšenie kontrol v uliciach. Budú zamerané aj na dodržiavanie ďalších opatrení v rámci vyhláseného núdzového stavu počas vianočných sviatkov.

Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku prijala opatrenia po svojej línii aj polícia. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová s tým, že policajti budú vykonávať kontroly dodržiavania opatrení.

Kontroly počas zákazu vychádzania

Poriadkoví a železniční policajti budú okrem služby v služobných vozidlách realizovať aj pešiu hliadkovú činnosť. „Budú kontrolovať aj okolie na miestach so zvýšenou koncentráciou osôb ako sú železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta a podobne,“ spresnila Bárdyová.

Dopravní policajti budú robiť náhodné kontroly na hlavných cestných ťahoch zamerané na dodržiavanie zákazu vychádzania (diaľnice, cesty pre motorové vozidlá I. a II. triedy).

Aj naďalej budú muži zákona kontrolovať dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva SR, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok a podobne. Rovnako budú dozerať na dodržiavanie opatrení k zákazu vychádzania v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu na Slovensku.

„Policajti budú úzko spolupracovať s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a poskytovať potrebnú súčinnosť pri kontrolnej činnosti dodržiavania nariadených opatrení spadajúcu do ich pôsobnosti, na ich požiadanie,“ uviedla hovorkyňa PZ.

Polícia zvýšila kontroly počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj )

Núdzový stav a zákaz vychádzania

Vláda, hlavný hygienik i komisia prijali opatrenia proti šíreniu koronavírusu, na ktorý denne umierajú ľudia. V tejto súvislosti by preto malo byť prvoradé držať sa prijatých opatrení a čo najviac sa zdržiavať doma. „Podmienky zákazu vychádzania a výnimky sú už známe, pokiaľ sa životná situácia nenachádza medzi výnimkami, je potrebné zostať doma,“ zdôraznila Bárdyová.

Sankcie a odporúčania polície

Čo sa týka samotných kontrol, podľa hovorkyne PZ je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi a vysvetliť dôvody opustenia svojho obydlia. „Policajný zbor si uvedomuje, že určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzania. Policajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú voči občanom postupovať ústretovo. Je nutné si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych,“ povedala Bárdyová.

Polícia pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly obyvateľom odporúča, aby vedeli hodnoverne preukázať účel svojho presunu. „Povinnosť to nie je, ale môžete mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne,“ vymenovala Bárdyová.

Sankcie zostávajú ako doposiaľ - na mieste v blokovom konaní do výšky 1 000 eur, v správnom konaní do 1 659 eur. „Výber pokút skutočne nie je prioritou polície, podobne ako u iných priestupkov, skôr sa zameriavame na prevenciu a ide nám viac o dodržiavanie zákonov a nariadení, čo samozrejme neznamená, že pokuty neukladáme,“ vysvetlila hovorkyňa PZ a dodala, že každý prípad porušenia opatrení bude posudzovaný individuálne, pričom každý policajt vždy prihliadne na všetky okolnosti situácie i samotnú osobu páchateľa.

Viac o téme: SlovenskoKontrolyZákazCovid-19OpatreniaKoronavírusVychádzanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu