Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zázračná zbraň proti KORONAVÍRUSU: Stačí kvapka obyčajného mydla! Rezort zdravotníctva radí ľuďom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Časté a dôkladné umývanie rúk v čase pandémie nového koronavírusu je jedným z najdôležitejších preventívnych opatrení pre prerušenie infekčného reťazca. Rezort zdravotníctva tiež uvádza, že práve mydlo je účinná zbraň na ničenie vírusov.

Z pohľadu mikroorganizmov je mydlo veľmi deštruktívna zbraň. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. „Kvapka obyčajného mydla zriedeného vo vode úplne postačí na roztrhnutie a zabitie mnohých druhov baktérií a vírusov. Koronavírus nie je výnimkou,“ skonštatoval rezort.

Zázračná zbraň proti KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Tajomstvom pôsobivej sily mydla nájdeme v jeho štruktúre

Rezort píše, že mydlo je tvorené z molekúl v tvare špendlíkov, z ktorých každá má hydrofilnú hlavu - ľahko sa viaže s vodou - a hydrofóbny chvost, ktorý sa vody bojí a uprednostňuje partnerské zväzky s olejmi a tukmi.

Keď si umyjete ruky mydlom a vodou, obklopíte všetky mikroorganizmy na pokožke týmito molekulami mydla. Hydrofóbne časti voľne plávajúcich molekúl sa zo všetkých síl snažia vyhnúť vode, a preto úporne hľadajú všetko, čo je tvorené tukmi. V tomto prípade sa zapichnú do lipidových obalov určitých mikróbov či vírusov a zničia ich. Rozvrátia celú štruktúru obalu a všetky stavebné zložky membrán popraskajú a následne sa vylejú do okolitej vody. Práve takto mydlo dokáže zabiť baktérie a nadobro zneškodniť vírusy.

„Umývanie si rúk mydlom a vodou je jednou z kľúčových praktík verejného zdravotníctva, ktoré dokáže významne spomaliť výskyt pandémií a obmedziť počet infekcií. Zatiaľ čo na molekulárnej úrovni dokáže mydlo veci rozbíjať, na úrovni spoločnosti nás chráni a významne pomáha udržovať zdravie,“ pripomenulo ministerstvo.

Viac o téme: HygienaUmývanieRukyMydloPrevenciaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu