Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Vlna kritiky na Čaputovú: Prečo nemala rúško pri stretnutí s pápežom a čo ten pochmúrny styling?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s pápežom Františkom. Zábery z Vatikánu však mnohých našincov pobúrili. Dalo by sa povedať, že na hlavu štátu sa spustila vlna kritiky. Prečo? Dôvodom bolo chýbajúce rúško. Mnohí tiež nepochopili, prečo Čaputová nezvolila veselšiu farbu šiat. Na všetko však existuje vysvetlenie.

Čo si môžete všimnúť pri pohľade na fotografie zachytávajúce stretnutie slovenskej prezidentky a pápeža? Naša hlava štátu je elegantne upravená, Svätý otec sa na ňu usmieva, ona má tiež na tvári úsmev. No počkať, a čo rúško?

Mnohých Slovákov poriadne zarazilo, že v čase pandémie Čaputová nejde príkladom a nemá na tvári ochranu."Iní dostávajú pokuty a ona toto, zrazu rúško netreba?" znel jeden z mnohých komentárov. 

Vlna kritiky na Čaputovú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

Zarytým kritikom nestačil ani argument, že pred stretnutím sa celý tím, vrátane Čaputovej, podrobil testom. Možno ste ale netušili, že stretnutie bez rúšok si nezmyslela naša hlava štátu. Ako totiž odznelo na jej facebookovom profile, audiencia u pápeža bola bez rúšok práve na žiadosť Svätého otca.

Prečo čierna?

A čo outfit, ktorý zvolila Čaputová? Mnohým sa nepozdával, prezidentka si dokonca vyslúžila prezývku "čierna vdova".

Vlna kritiky na Čaputovú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

Ak sa však pozriete na zábery iných slávnych žien, ktoré sa stretli s pápežom, zistíte, že čierna farba vôbec nebola náhodnou voľbou. Práve naopak.

Na snímke britská kráľovná Alžbeta II, manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania s jeho dcérou Ivankou a herečka Angelina Jolie.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke britská kráľovná Alžbeta II, manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania s jeho dcérou Ivankou a herečka Angelina Jolie.  (Zdroj: TASR/AP)

Vysvetlenie je jednoduché - ide totiž o protokol. "Čierne šaty s mantilou (čipkovaná šatka), alebo klobúkom sú pravidlom pre dámske návštevy u pápeža," ujasnili aj na facebookovej stránke Protokol a etiketa. Ak túto informáciu počujete prvýkrát, nelámte si tým hlavu. Faux pas sa v minulosti podarilo napríklad manželke britského premiéra Tonyho Blaira. Mala na sebe biele oblečenie.

Cherie Blair podľa všetkého nepochopila, že sa na ňu nevzťahuje "privilège du blanc“ - privilégium bielej. Hŕstka žien sa totiž predsa len môže obliecť do bielej, a to aj napriek tomu, že ide o farbu vyhradenú pápežovi. Ide však o kráľovné či princezné z katolíckych rodín. 

PANI PREZIDENTKA Zuzana Čaputová 🇸🇰 DNES NA AUDIENCII U PÁPEŽA Františka DODRŽALA PROTOKOL a odela sa podľa tradícií a...

Uverejnil používateľ PROTOKOL A ETIKETA Pondelok 14. decembra 2020
Viac o téme: Návšteva PápežVatikánZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu