Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Školskí odborári žiadajú o pomoc: Podmienky otvorenia škôl sú diskriminačné

Minister školstva Branislav Gröhling a vpravo predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek Zobraziť galériu (2)
Minister školstva Branislav Gröhling a vpravo predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Školskí odborári sa v súvislosti s aktuálnymi podmienkami pre otváranie škôl obrátili na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva s podnetom o posúdenie primeranosti zásahu do základných práv a slobôd zamestnancov a žiakov škôl a vydanie odborného stanoviska.

Zároveň žiadajú verejnú ochrankyňu práv o prešetrenie zákonnosti postupu štátnych orgánov, ktoré zodpovedajú za uvedený skutkový stav a posúdenie primeranosti zásahu do základných práv a slobôd zamestnancov a žiakov. Informoval o tom predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Predseda zväzu uviedol, že situáciu týkajúcu sa podmienok otvorenia škôl vnímajú veľmi negatívne. Podmienky sú podľa ich názoru určené diskriminačne nielen vo vzťahu k zamestnancom škôl, ale aj vo vzťahu k žiakom a ich rodičom.

V súčasnosti podľa nich dochádza k porušeniu zásady rovnakého zaobchádzania vo vzťahu k zamestnancom škôl a školských zariadení a tiež vo vzťahu k žiakom. Ako uviedli, v právnom štáte považujú za netolerovateľný stav, keď na jednom pracovisku vzniknú dve skupiny osôb. Tie, ktoré sa budú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu na Covid-19 a tie, ktoré sa nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu na toto ochorenie.

KORONAVÍRUS Školskí odborári žiadajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Bude sa teda rozlišovať medzi zamestnancami, u ktorých zamestnávateľ bude vyžadovať negatívny výsledok testu na Covid-19 len z toho dôvodu, že majú vyučovať žiakov na druhom stupni základnej školy a strednej školy, pričom pre zamestnancov, ktorí vyučujú na prvom stupni alebo v materskej škole, táto povinnosť platiť nebude. Obdobne to platí aj pre žiakov a ich rodičov," vysvetlil Ondek.

Viac o téme: ŠkolyPavel OndekKoronavírusŠkolskí odborári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu