Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Víkendové testovanie žiakov v Trnave: Matovičove dcéry nastúpili do školy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

TRNAVA – Základná škola na Námestí Slovenského učeného tovarišstva a Anglicko/slovenská bilingválna škola BESST sú dve školy v Trnave, ktoré po víkendovom testovaní otvorili svoje brány pre starších žiakov a obnovili prezenčné vyučovanie.

V pondelok podľa vyjadrenia riaditeľky ZŠ SUT Žofie Halásovej prišlo do školy 237 z 370 žiakov druhého stupňa. Nástup bol podľa riaditeľkinho vyjadrenia pokojný, žiaci sa pri vchode preukazovali negatívnym výsledkom testu. "Máme tri vchody do školy, bol preto plynulý," uviedla.

KORONAVÍRUS Víkendové testovanie žiakov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

V súčasnosti riešia, ako skombinovať dištančné a prezenčné vyučovanie, kľúč našli v spojení tried v ročníku a uvoľnení jedného vyučujúceho pre výučbu tých, ktorí zostali doma. Riaditeľka uviedla, že bez podpory zriaďovateľa – mesta Trnava by škola testovanie sama fyzicky ani finančne nezvládla. Nasledujúce dni budú podľa nej náročné. Priznala, že nie všetci pedagógovia boli s rozhodnutím stotožnení, ale "niekto musí začať, musí byť niekto prvý".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na Anglicko/slovenskej bilingválnej škole BESST sa počas víkendu otestovala zhruba polovica z 269 žiakov druhého stupňa a gymnázia, gymnazisti mali pritom záujem o niečo nižší. Podľa manažéra Juraja Tichého škola ponechala testovacie miesto otvorené aj pre ďalšie obdobie, už v pondelok ráno sa otestovalo ďalších 40 záujemcov. Škola spustila prezenčné i online vyučovanie.

Do lavíc súkromnej základnej školy EISB sa vrátilo už 85 % žiakov

Do pilotného testovania škôl sa zapojila aj Súkromná základná škola English International School of Bratislava v bratislavskom Ružinove. Do školských lavíc sa k pondelku vrátilo 85 percent žiakov školy. Informovala o tom Martina Gulogiová.

KORONAVÍRUS Víkendové testovanie žiakov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Testovanie žiakov a ich zákonných zástupcov zabezpečila škola vo vlastných priestoroch, pričom všetky výsledky testovania boli negatívne. Gulogiová pripomenula, že sa testovali nielen žiaci, ale aj jeden z ich zákonných zástupcov. "Študenti z rodín, ktoré sa rozhodli nezúčastniť na testovaní, pokračujú v dištančnom vzdelávaní," dodala Gulogiová.

Od pondelka je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku v školách (druhý stupeň základnej školy a stredné školy), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test však nesmie byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR. Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou.

Viac o téme: ŠkolyTestovanieTrnavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu