Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico sa obhajoval spŕškou kritiky na opozíciu a úspechmi vlády

Fico sa obhajoval kritikou
Fico sa obhajoval kritikou

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico obhajoval svoju funkciu ostrou kritikou opozície a vychvaľovaním úspechov vlády. V pléne počas mimoriadnej schôdze o jeho odvolaní sa pýtal, prečo musí opäť čeliť odvolávaniu. Podľa neho opozícii prekáža, že jeho vláda je úspešná, a preto útočí takýmto spôsobom.

„Ste v kúte, ste demoralizovaní a nemáte žiadnu alternatívu,“ povedal opozícii predseda vlády. Opozičným poslancom vyčítal, že sa tvária ako morálne autority a ako svätí za dedinou, ktorí nič zlé neurobili.“ Návrh prišiel od ľudí, ktorí osem rokov riadili krajinu, hoci nikdy nevyhrali voľby,“ povedal Fico o dnešnej opozícii. „Vláda odmieta takúto zákernú politiku,“ hodnotil Fico opozičný návrh na jeho odvolanie. Koalícia sa podľa neho nikdy nezníži na úroveň opozície.

Fico pripustil, že v prípade Slovenského pozemkového fondu (SPF) urobili chybu. Podľa neho vláda však konala a vyvodila zodpovednosť. Politickú zodpovednosť niesol vtedajší minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa a odvolané boli orgány SPF. „Ste len slepo závideli kroky, ktoré vláda prijímala a prijíma,“ hovoril opozícii Fico.

Vláda sa postarala o vstup Slovenska do schengenu a pripravuje vstup do eurozóny. Fico chválil aj vianočné príspevky dôchodcom. Podľa neho by dnes nemali byť mimoriadne schôdze o jeho páde, ale o protiústavnom konaní bývalých ministrov práce.

Predseda vlády sa venoval aj privatizácii Slovenských elektrární. „Odovzdali ste Gabčíkovo zadarmo talianskej spoločnosti Enel, ktorá na tom zarába miliardy,“ pripomínal opozícii Fico. Opozičných poslancov sa pýtal, prečo nestavali diaľnice cez PPP projekty.

Rázne odmietol akúkoľvek kritiku za vinicu. „Všetkých vás pozývam na víno,“ povedal poslancom Fico. „Verím, že vám bude chutiť,“ dodal.

Vláda sa podľa Fica dopúšťa aj chýb, ale na rozdiel od opozície sa ich snaží riešiť. Fico avizoval, že za tender na ministerstve obrany na odpratávanie snehu „budú padať hlavy“.

Fico sa nevyhol ani kritike médií. Denník Sme opätovne obvinil z klamstva. Kritizoval ho za titulok, že poslankyňa Smeru-SD čelí trestnému stíhaniu. Podľa neho to nie je pravda. Myslí si, že médiá píšu klamstvá a falšujú informácie. Domnieva sa, že novinári by mali absolvovať odborné skúšky podobne ako napríklad kominári. Premiér Robert Fico povedal, že toto bolo jeho jediné vystúpenie na mimoriadnej schôdzi, druhýkrát už nemieni vystúpiť. Počas príhovoru mu viackrát tlieskali koaliční poslanci.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo premiérovi pripomenul, že on a vláda začala konať v prípade kauzy SPF až po kritike médií a opozície. Poslanec za KDH Vladimír Palko po odchode premiéra Fica povedal, že by reagoval, ale niet na koho. „Mladý Fidel zobral samopal, odišiel z rokovacej sály do dažďového pralesa v blízkosti Havany. Počkáme kým sa vráti,“ dodal Palko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu