Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strašidelný koronaHOAX na scéne: Figurína alebo mŕtvola? Pravda je jednoduchšia, než sa zdá

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Polícia SR)

BRATISLAVA - Na webe koluje fotografia, ktorá sa podpísala pod ďalšie špekulácie súvisiace s koronavírusom. Zdravotníčky na nej držia "obeť" nákazy. No je zrejmé, že ide o figurínu, nie o ľudské telo. Polícia objasnila príbeh strašidelného záberu.

Podľa španielskeho webu Maltida.es je fotografia skutočne "narafičená". "Nejde však o cielený podvod, ale o ilustračnú fotografiu. Vyhotovila ju thajská foto banka, teda zdroj rôznych fotografií, ktoré si v nej môžu kupovať médiá z celého sveta," vysvetlila slovenská polícia.

Strašidelný koronaHOAX na scéne:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto:maltida.es)

Fotograf si zohnal dve osoby, obliekol ich do zdravotníckych odevov a dal im do rúk figurínu. Cieľom bolo simulovať prenos ľudskej obete. "Takýto postup je úplne normálny, avšak v prípade použitia takejto fotografie je samozrejmé pri nej uviesť, že ide o ilustračný záber. Fotograf sa pre takýto postup rozhodol pravdepodobne preto, že osobne nemá možnosť vyfotografovať zdravotníkov v takejto pozícii, takže si svoju prácu "uľahčil" ilustračnou snímkou," doplnili ochrancovia zákona.

Tvrdenie, že ide o fotografiu, ktorá bola vyrobená s cieľom strašiť ľudí či sfalšovať priebeh pandémie, je podľa polície hoaxom. Záber nemal vzniknúť v Španielsku. Pochádza z Thajska. Podobne ako médiá aj samotná polícia používa na svojich sociálnych sieťach ilustračné zábery. "Využívame ich v rôznych situáciách, kedy nie je časový priestor pre vyhotovenie aktuálneho záberu," uzavrela polícia.

Viac o téme: PodvodHoaxKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu