Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Špecializovaný trestný súd zrušil termín nového procesu s ruskými podnikateľmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zrušil na piatok (13. 11.) naplánované pojednávanie s ruskými podnikateľmi Alexandrom a Sergejom S. po tom, ako na začiatku septembra Najvyšší súd (NS) SR zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok nad dvojicou.

Dôvodom zrušenia hlavného pojednávania je ospravedlnenia sa obhajcu obžalovaného z neúčasti na pojednávaní. Uviedla to pre TASR Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu súdu. Päťčlenný senát NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017. NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. Súdy sa podľa dovolacieho senátu NS SR nedostatočne vyrovnali so svedeckými výpoveďami.

Ako NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa. NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Klvaňu NS SR v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od podnikateľov. NS SR uznal podnikateľov za vinných v inom prípade, a to z podplácania Márie Z. Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Sergeja S. odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Oboch už podmienečne prepustili na slobodu.

Viac o téme: ProcesŠpecializovaný trestný súdRuskí podnikatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu