Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbor Národnej rady vzal na vedomie podnet ombudsmanky k ľudským právam v čase pandémie

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová upozornila, že v súvislosti s neprimeranými zásahmi do ľudských práv počas pandémie chýba možnosť brániť sa voči protipandemickým opatreniam. Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny vzal jej podnet na vedomie.

V liste výboru, ktorý kancelárii doručili s uznesením, sa uvádza, že jeho členovia sa v tejto veci obrátia na príslušné ministerstvo a právnych expertov poslaneckých klubov. Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Pri komunikácii s výborom som poukázala na to, že v rámci aktuálnej právnej úpravy nie je dostatočne zabezpečená súdna kontrola opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ). Takéto právne vákuum vytvára právnu neistotu. Požiadala som výbor, aby sa vecou zaoberal a inicioval zmenu na zabezpečenie efektívnej právnej ochrany," uviedla ombudsmanka. Myslí si, že popri zavádzaní protipandemických opatrení je dôležité, aby ľudia, ktorých sa neprimerane dotknú, mali možnosť domôcť sa svojich práv, a to predovšetkým v zrýchlených konaniach. "Takáto možnosť však absentuje, čo ombudsmanka považuje za veľmi závažný nedostatok," podotkla.

Priblížila, že v rámci diskusie k jej podnetu výbor konštatoval, že prijatím uznesenia nepovažuje otázku právnej úpravy súdnej  kontroly opatrení ÚVZ za uzavretú. Podpredseda ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO) podľa slov Patakyovej v liste deklaroval, že členovia výboru budú túto otázku konzultovať s príslušným ministerstvom aj s právnymi expertmi poslaneckých klubov. To Patakyová uvítala a dodala, že bude situáciu naďalej sledovať.

Viac o téme: PandémiaĽudské právaOmbudsmankaKoronavírusMária PatakyováVýbor Národnej rady SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu