Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAPOMOC od štátu: Peniaze dostávajú aj netrasparentné firmy, tvrdí neziskovka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezisková organizácia Transparency International Slovensko si pravidelne pýta súhrn vyplatenej pomoci od štátu. Najnovšie zistila, že peniaze dostávajú aj firmy, ktoré nie sú transparentné.

Podľa Transparecy International Slovensko každá desiata firma, ktorá dostala v rámci pomoci od štátu počas koronakrízy dotáciu, nemá zverejnenú aspoň jednu účtovnú závierku za roky 2016 až 2018. 

"Rátali sme len firmy, ktoré vznikli pred týmto obdobím. Vyplýva to z našich výpočtov z dát ministerstva práce ako aj Finstat.sk. Celkovo 145 firiem, ktoré celkovo dostali od štátu koronapomoc od marca do septembra v súčte 1,12 milióna eur, nemala zverejnené ANI JEDINÚ závierku za spomínané tri roky. Spomedzi týchto firiem získala najväčšiu dotáciu tornaľská fabrika na úpravu plechov Aries 2 - dosiaľ 106-tisíc eur," píše neziskovka.

POMOC POBERAJÚ AJ NETRANSPARENTNÉ FIRMY 🤭 Každá desiata akciovka či sročka, ktorá dostala vrámci koronapomoci dotáciu,...

Uverejnil používateľ Transparency International Slovensko Štvrtok 5. novembra 2020

Ďalšou firmou, ktorá dostala v podpore viac ako stotisíc eur, je bratislavská firma PRAPOL. Tá účtovnú závierku podľa Transparency zverejnila naposledy pred desiatimi rokmi. "Zasielanie závierok daniarom, ktorý ich následne v registri zverejňujú, je pre firmy zákonnou povinnosťou," píše Transparency. Avšak to, že niekto nemá závierku zverejnenú, nie je dôvodom na neposkytnutie dotácii v čase koronakrízy. 

"Priemerná mesačná výška pomoci na žiadateľa tak aktuálne predstavuje 1531 eur. Priemer samozrejme skresľujú veľké firmy, vyše 90% príspevkov bolo počas prvých siedmich mesiacov krízy na úrovni 420 eur. Keďže konkrétny objem pomoci pre každú firmu štát automaticky nezverejňuje, ako to robí pri iných štátnych zmluvách, v Transparency si pravidelne pýtame dáta, aby ich verejnosť mohla skontrolovať," dodáva neziskovka.

Viac o téme: PomocFirmyŠtátKoronavírusTransparency international Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu