Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nominanti Smeru a SNS odstúpili z vedenia SPF

Na čele správnej rady SPF je nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza, ktorý údajne umožnil sporé prevody pozemkov.
Na čele správnej rady SPF je nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza, ktorý údajne umožnil sporé prevody pozemkov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zástupcovia dvoch vládnych strán Smeru-SD a SNS odstúpili zo správnej a dozornej rady Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Ostatných členov rád by mala vláda odvolať na stredajšom zasadnutí. Napísal to dnes portál Pravda.sk. Pozemkový fond, pre ktorý sa koncom minulého roka dostala vládna koalícia na pokraj rozpadu, tak zostane bez vedenia. Presné dôvody náhleho odchodu členov rád nie sú známe.

"(...) vláda odvolá celú správnu a dozornú radu. Na základe tejto informácie sa členovia rád vzdali svojich funkcií," citoval portál hovorkyňu Smeru-SD Katarínu Kližanovú-Rýsovú. Odchod zástupcov SNS údajne potvrdil jeden z členov vedenia fondu Peter Marčulinec.

Kontroverzné prevody pôdy na pozemkovom fonde vlani na jeseň vyústili do rozporov vo vládnej koalícii. Po informáciách médií, že lukratívne pozemky pod Vysokými Tatrami sa po prevode na reštituentov dostali k firme blízkej vládnej ĽS-HZDS, si premiér Robert Fico vynútil odchod ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. ĽS-HZDS reagovala úvahami o odchode z koalície, nakoniec sa však so Smerom-SD dohodla.

Predstavitelia ĽS-HZDS nevedeli potvrdiť, či aj ich zástupcovia odišli z fondu. Na čele správnej rady je nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza, ktorý podľa médií sporné transakcie pod Tatrami umožnil.

Nová ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová ešte koncom decembra vláde navrhla odvolať celé vedenie fondu. Výmenu členov rád však podľa svojich skorších vyhlásení očakávala až po dohode o celkovej rekonštrukcii pozemkového fondu.

Vedenie fondu sa rozpadlo po ďalšej kritike na jeho adresu. Denník Sme totiž napísal, že firmy riaditeľa fondu a podpredsedu správnej rady Miloslava Šebeka, ktorého nominoval Smer-SD, majú od SPF prenajatých niekoľko miliónov metrov štvorcových pôdy. Podobne si podľa denníka počínali aj ďalší členovia vedenia. Smer však Šebeka obhajoval, že si pôdu prenajal ešte keď bol Smer v opozícii.

Slovenský pozemkový fond spravuje štátnu poľnohospodársku a lesnú pôdu. Správna rada riadi jeho činnosť, dozorná rada kontroluje prácu a hospodárenie SPF.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu