Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V Trebišove postavia najväčšiu tepelnú elektráreň na Slovensku

„S elektrárňou na tomto mieste  nesúhlasíme!“ povedal  predseda Gejza Gore. Zobraziť galériu (2)
„S elektrárňou na tomto mieste nesúhlasíme!“ povedal predseda Gejza Gore. (Zdroj: Nový Čas)

TREBIŠOV - Tepelnej elektrárni v Trebišove dalo ministerstvo životného prostredia zelenú. A to aj napriek protestom Zemplínčanov, ktorí spísali petíciu, mesta, Košického samosprávneho kraja, úradov životného prostredia, ochranárov a aj vinohradníkov. Polemike, ktorá sa týka megadiela, ale najmä vplyvov na znečistenie prostredia tak zďaleka nie je koniec.

„So závermi ministerstva nesúhlasíme, ale neprekvapilo nás. Vyšlo v ústrety developérom, a nie životnému prostrediu, čo je zarážajúce. Na výstavbu elektrárne v bývalom cukrovare neďaleko obytnej zóny totiž v konečnom dôsledku doplatia naši obyvatelia,“ vraví Gejza Gore, ktorý inicioval petíciu proti elektrárni a je aj predsedom Občianskeho združenia Trebišov nahlas.

Stavba najväčšej elektrárne na Slovensku prekáža viac ako 9-tisíc obyvateľom Zemplína pre hluk, znečistenie ovzdušia, vôd, chráneného vtáčieho územia a aj vinohradníckej oblasti. „V správe je veľa nedostatkov. Budeme ich namietať v územnom konaní,“ dodal Gore. Zdôraznil však, že nie sú proti elektrárni, ale proti jej umiestneniu. Mala by totiž stáť iba 200 metrov od obydlí a 400 metrov od školy.

Spornú výstavbu odmietli aj trebišovskí poslanci. „Informácie sme zatiaľ nedostali oficiálne, čerpáme iba z internetovej stránky ministerstva. V každom prípade sa zastupiteľstvo problémom ešte bude zaoberať,“ uviedol hovorca mesta Rastislav Petrovič. Skúšobnú prevádzku elektrárne plánujú spustiť v roku 2011, investícia zhltne 38 miliárd korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu