Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zsuzsovej advokátka v problémoch: Postaví sa pred súd! Tentokrát v úlohe žalovanej

Alena Zsuzsová s obhajkyňou Júliou Vestenickou. Zobraziť galériu (2)
Alena Zsuzsová s obhajkyňou Júliou Vestenickou. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Advokátka Júlia Vestenická je známa z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka. Spolu s advokátom Štefanom Neszmérym obhajovala Alenu Zsuzsovú. Tú Špecializovaný trestný súd neprávoplatne oslobodil. Vestenická sa opäť postaví pred súd, tentokrát bude však v úlohe žalovanej ona.

Pre médiá sa vyjadrovala síce menej, ako jej kolega, no aj tak je JUDr. Júlia Vestenická verejnosti dobre známa. Vystupovala totiž v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ako obhajkyňa jednej z obžalovaných, a to práve Aleny Zsuzsovej. 

PRÁVE TERAZ Zsuzsová, ktorá je obvinená z troch vrážd: Súd rozhodol o jej väzbe!

Zdá sa však, že sama advokátka musí teraz riešiť problém. Vestenická sa mala 21. októbra postaviť pred Okresný súd Bratislava III. Advokátka je totiž obvinená a podľa našich zistení mal v celom prípade figurovať alkohol. Podľa našich informácií ju obvinili 18. decembra 2018 z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

"Predmetná trestná vec bola prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava III žalovaná ako prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky podľa § 289 ods. 1 Trestného zákona, obvinenou osobou je JUDr. Júlia V. Vo veci bol Okresným súdom Bratislava III vydaný trestný rozkaz, voči ktorému podala obvinená odpor a preto súd na deň 21.10.2020 vytýčil termín hlavného pojednávania," povedal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič. Základná trestná sadzba za uvedený trestný čin je pritom od 0 až 1 rok.

Vestenická sa nakoniec na pojednávaní neukázala, preto ho odročili na 12. 2. 2021. Ona sama reagovať odmietla aj napriek tomu, že sme ju niekoľkokrát kontaktovali mailom aj telefonicky. "Ja vám potom napíšem, teraz vám nič nebudem potvrdzovať," povedala advokátka do telefónu. Doteraz sa však nevyjadrila. 

Informácie chce aj advokátska komora

To, že advokátka Júlia Vestenická čelí trestnému stíhaniu nám potvrdila aj Slovenská advokátska komora. Tej totiž Vestenická poskytla informáciu o začatí trestného konania, avšak ďalej už neragovala. O tom, že bol vytýčený aj termín pojednávania a teda advokátka sa postaví pred súd, ich už Vestenická neinformovala. "Ďalšími informáciami o postupe v konaní aj napriek výzvam nedisponujeme," povedala Alexandra Donevová, hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory s tým, že Vestenickú budú opäť vyzývať, aby podala informácie o aktuálnom stave konania. 

"Advokát má povinnosť zo zákona o advokácii nás o takýchto veciach informovať. Na základe §8(2) predsedníctvo SAK rozhoduje fakultatívne (teda môže ale nemusí) o pozastavení výkonu advokácie predovšetkým ak ide o trestnú činnosť súvisiacu s výkonom advokácie," vysvetlila Donevová.

Čo jej hrozí?

Donevová vysvetlila aj postup Slovenskej advokátskej komory v takýchto prípadoch.

§8(2)Komora môže pozastaviť výkon advokácie tomu 

  • b) proti komu sa začalo trestné stíhanie za trestný čin do právoplatného rozhodnutia vo veci, (“môže pozastaviť“ - Fakultatívne pozastavenie o ktorom rozhoduje predsedníctvo komory na základe posúdenia skutku a dôvodov obvinenia/obžaloby ako aj vypočutia advokáta priamo na rokovaní PSAK)

 

Poznámka: Ak by došlo k odsúdeniu advokáta, nasleduje postup podľa ustanovenia §8(1) Komora pozastaví výkon advokácie tomu

  •  b) kto nastúpil výkon trestu odňatia slobody, bol vzatý do väzby alebo komu bolo uložené disciplinárne opatrenie pozastavenie výkonu advokácie,
  • c) komu bola v rozsudku súdu prvého stupňa vyslovená vina za úmyselný trestný čin do právoplatnosti rozsudku (obligatórne pozastavenie bez rozhodovania priamo zo zákona – teda „musí pozastaviť“)

 

Politický boj

Vestenická v záverečnej reči v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka povedala, že "je nepochybné, že tento čin je výsledkom politického boja". Zsuzsovú obhajovala aj tým, že jediný, kto proti nej svedčil, bol odsúdený Zoltán Andruskó. 

„Mojej klientke je kladená za vinu vražda novinára, a to v priamom prepojení s magistrom Marianom Kočnerom. Ja sa však pýtam – kto iný túto verziu potvrdil, ako Zoltán Andruskó? Myslím, že odpoveď je jednoznačná,“ povedala vtedy Vestenická. Záverečnú reč vypracovala spolu s druhým advokátom Aleny Zsuzsovej Štefanom Neszmérym. 

Alena Zsuzsová s obhajkyňou Júliou Vestenickou
Zobraziť galériu (2)
Alena Zsuzsová s obhajkyňou Júliou Vestenickou  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Viac o téme: AlkoholSúd Alena ZsuzsováJúlia Vestenická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu