Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Harabin chce odškodniť ľudí deportovaných do koncentrákov

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR plánuje v tomto roku odškodniť poškodených, ktorí boli deportovaní do nacistických koncentračných a zajateckých táborov, predpokladaná suma odškodného je približne 20 mil Sk.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca MS Michal Jurči. "Považujem to za jednu z mojich priorít, nebudeme predsa čakať, až títo občania zomrú. MS SR od môjho nástupu zintenzívnilo vybavovanie týchto prípadov. Mali byť vybavené už dávno, je to neúcta štátu k týmto občanom, ktorí sa zaslúžili o našu slobodu,“ vysvetlil minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Žiadosti, ktoré prichádzajú na MS SR, sú plné smutných ľudských osudov, ktoré napísal sám život, uvádza MS SR. V snahe zmierniť niektoré krivdy spôsobené osobám prenasledovaným počas druhej svetovej vojny z dôvodov politickej, národnej, rasovej a náboženskej príslušnosti, deportovaným do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov odbor rehabilitácií a odškodňovania MS SR v roku 2007 vyplatil 18 254 219 Sk.

Celkový objem vyplateného odškodnenia vo všetkých agendách za uplynulý rok predstavuje 33 113 495 korún. Odškodnenie patrí tým, ktorí boli deportovaní do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov a v rokoch 1939 až 1945 boli v nich väznení. Patrí taktiež pozostalým tých, ktorí boli počas deportácie alebo väznenia usmrtení.

Za deportáciu sa podľa príslušného zákona považuje aj zaistenie a sústredenie z dôvodov politickej, národnej, rasovej a náboženskej perzekúcie v táboroch na území Československej republiky z rokov 1918 až 1938, ako aj čas návratu z koncentračného tábora a zajateckého tábora do vlasti.

V prípade, ak oprávnená osoba zomrela, právo žiadať o odškodnenie prechádza na manžela (manželku) a deti oprávnenej osoby, respektíve rodičov oprávnenej osoby. Osobitnú kategóriu v rámci odškodňovania predstavuje realizácia rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva. Vyplatené zadosťučinenie za rok 2007 za túto oblasť predstavuje 5 774 928 Sk, uvádza sa v informácii MS SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu