Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Blíži sa teplejšie a krajšie počasie: Neuveríte, kam sa až vyšplhá sobotňajšia teplota!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock, Getty Images, )

BRATISLAVA – Zdá sa, že počasie sa umúdri. Prvý októbrový deň síce ešte sprevádzajú zrážky, no v piatok by už mali ubúdať. Dokonca k nám začne prúdiť teplejší vzduch, pričom oteplenie sa najvýraznejšie prejaví v sobotu.

Náveterné zrážky na krajnom severe

Stredajšie počasie na našom území ovplyvňovala tlaková níž, ktorá k nám zasahuje od východu. Nad naším územím tak po jej okraji prevládalo severné prúdenie. Podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) prinášala veľkú oblačnosť a na viacerých miestach aj dážď.

Blíži sa teplejšie a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Na západe bol väčšinou slabý. Naopak, na krajnom severe na Orave, na severnej strane Tatier a na Zamagurí boli v niektorých lokalitách vplyvom severného až severozápadného prúdenia kvôli tzv. náveternému efektu vyššie úhrny zrážok,“ objasnili odborníci a spresnili, že na staniciach Oravská Polhora, Oravice a Tatranská Javorina spadlo viac ako 50 mm zrážok.

Blíži sa teplejšie a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Avšak neďaleké stanice mali podľa nich podstatne nižšie úhrny, čo je pri náveterných efektoch bežné. „Najvýraznejšie sa v tomto prípade prejavil v Podtatranskej kotline, kde sme na úseku od Liptovského Mikuláša po Poprad namerali len niekoľko mm, väčšinou do 2,“ uviedli meteorológovia.

Príklady návetrí a závetrí v oblasti
Zobraziť galériu (11)
Príklady návetrí a závetrí v oblasti  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Štvrtok sa nad našou oblasťou pomaly vypĺňa tlaková níž

Vplyv tejto tlakovej níže pretrvá aj vo štvrtok. SHMÚ ale dodáva, že sa už presunie nad naše územie a spojí sa s rozsiahlou brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou. „Severné prúdenie tak ustane, a sním vymiznú aj náveterné a záveterné efekty, no zrážky sa budú vyskytovať aj naďalej.“

Blíži sa teplejšie a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Na mnohých miestach preto treba rátať s dažďom alebo prehánkami, pričom na krajnom severe sa vyskytnú aj výdatné zrážky. SHMÚ vydal aj prvostupňovú výstrahu pred dažďom, ktorá platí od dnešného poludnia do zajtrajšieho rána. Vo vyznačených okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok okolo 35 mm.

SHMÚ
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v intervale od 10 do 15, na západe a na juhu stredného Slovenska miestami do 17 stupňov.

V piatok k nám začne prúdiť od juhozápadu teplejší vzduch

Nad západnou Európou sa prehĺbi rozsiahla tlaková níž a po jej prednej strane k nám začne prúdiť od juhozápadu teplejší a vlhký vzduch. Zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia nad južným Poľskom vypĺňať tlaková níž.

Očakáva sa prevažne veľká, cez deň miestami aj zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach sa znova objavia prehánky alebo dážď. Cez však budú zrážky ubúdať.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 12 až 7 stupňov. Maximálne denné teploty dosiahnu 14 až 19, na juhozápade do 21 stupňov. Vyskytne sa slabý, cez deň prevažne južný vietor, ktorý bude fúkať rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Sobota bude teplá a veterná

Cez strednú Európu bude postupovať ďalej na východ zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad západnou Európou a pred ním k nám vyvrcholí od juhu prílev teplého vzduchu.

Víkend sa začne polooblačným až oblačným počasím. Ojedinele hrozia prehánky alebo dážď, nevylučuje sa ani možnosť búrky. Meteorológovia avizujú teplo a veterno. Najnižšia nočná teplota poklesne na 15 až 10 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 20 až 25 stupňov.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Na severe treba rátať s ojedinele aj chladnejším počasím. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 15 až 40 km/h, ktorý v nárazoch miestami - najmä na severozápade – dosiahne rýchlosť okolo 60 km/h. Na horách nad pásmom lesa hrozí búrlivý vietor až víchrica.

Nedeľa bude upršanejšia 

Nad západnou Európou sa bude nachádzať hlboká tlaková níž a s ňou spojený studený front postúpi v silnom juhozápadnom prúdení cez naše územie ďalej na severovýchod.

Spočiatku sa bude tvoriť prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach sa objavia prehánky, dážď, ojedinele búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Cez deň nastane zmenšovanie oblačnosti a od západu ustávanie zrážok.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná sa bude pohybovať v intervale od 16 do 10 stupňov. Počas dňa sa maximálna teplota vyšplhá na 16 až 22 stupňov.

Viac o téme: DážďPredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu