Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezidentka má právo zvážiť odvolanie sudcov nad 65 rokov jednotlivo, tvrdí Via Iuris

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Povinnosťou Súdnej rady SR je predložiť prezidentke návrh na odvolanie všetkých sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Možnosť zváženia má až prezidentka, ktorá sa pri jednotlivých sudcoch rozhoduje, či sudcu z dôvodu dovŕšenia veku 65 rokov odvolá alebo nie. Mimovládna organizácia Via Iuris to uviedla na sociálnej sieti v reakcii na návrh Súdnej rady SR.

Prezidentka má podľa Via Iuris povinnosť prijať návrh len v prípade, ak koná o odvolaní sudcu právoplatne odsúdeného za úmyselný trestný čin, prípadne na základe rozhodnutia disciplinárneho senátu pre čin, ktorý je nezlučiteľný s výkonom funkcie sudcu. "Súdna rada konala v súlade so zákonom, keď prezidentke v utorok (22. 9.) navrhla odvolanie všetkých sudcov a sudkýň, ktorí dovŕšili 65 rokov," uviedla mimovládna organizácia. Návrh Súdnej rady bol na jej zasadnutí schválený jednomyseľne, týka sa 82 sudcov.

Môže sa súdna rada rozhodnúť, ktorého zo sudcov nad 65 rokov navrhne odvolať? Posledné dni sa vedie diskusia, či môže...

Uverejnil používateľ VIA IURIS Streda 23. septembra 2020

Zuzana Čaputová návrh Súdnej rady ocenila. „Prezidentka bude postupovať v súlade s návrhom Súdnej rady a v súlade so zákonom,“ povedal jej hovorca Martin Strižinec. Hlava štátu sa bude podľa jeho slov návrhmi podrobnejšie zaoberať na budúci týždeň.  V minulosti sa o odchádzajúcich sudcoch rozhodovalo jednotlivo. Bývalá predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková povedala, že postupovala tak, ako to bolo ustálené dovtedy. Vychádzala podľa nej z rozhodnutí Ústavného súdu. "Nemyslím, že by sme postupovali v rozpore zo zákonom," podotkla.

Viac o téme: OdvolanieSudcoviaPrezidentkaVia IurisZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu