Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Čierny víkend na horách: Pád horolezcov pred očami svedkov, mrazivá správa po tragédii v Tatrách!

Záber z jednej z víkendových záchranných akcií. Zobraziť galériu (4)
Záber z jednej z víkendových záchranných akcií. (Zdroj: Vrtuľníková záchranná služba ATE)

VYSOKÉ TATRY - Uplynulý víkend mali záchranári na horách plné ruky práce. Ratovali množstvo zranených, no niektorým už pomôcť nedokázali. Vo Velickej doline prišli o život dvaja horolezci. Osudný moment mali pred očami náhodní svedkovia, ktorí okamžite zalarmovali pomoc.

Smrť si vzala muža a ženu. Jedna z obetí mala mať pri sebe odznak horského vodcu aj špeciálnu výstroj. Informovala o tom televízia Markíza. So skúseným horolezcom mala podľa všetkého zahynúť jeho klientka.

Najhoršia predtucha sa naplnila

Obrovskú tragédiu videli na vlastné oči náhodní svedkovia. Po ich telefonáte okamžite smerovali do terénu leteckí záchranári z Popradu. Nešťastie sa odohralo vo Velickej doline.

FOTO Čierny víkend na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vrtuľníková záchranná služba ATE)

Posádka z paluby lokalizovala dve nehybné telá. "Žiaľ, najhoršia predtucha záchranárov sa naplnila. Zranenia oboch horolezcov boli nezlučiteľné so životom a na mieste im obaja podľahli," opísala na sociálnej sieti Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

Cez víkend však došlo k viacerým udalostiam, ku ktorým museli smerovať záchranári. V nedeľu v lokalite Batizovská próba ratovali 71-ročného horolezca, taktiež malo ísť o horského vodcu. Ten po výpadku zo steny utrpel poranenie chrbtice, hrudníka a hlavy. Mal však viac šťastia, nestalo sa mu to osudným.

FOTO Čierny víkend na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vrtuľníková záchranná služba ATE)

"Na palubu vrtuľníka sa pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Záchranári ho z miesta evakuovali pomocou lanovej techniky a po následnom ošetrení bol pacient v stabilizovanom stave letecky transportovaný do nemocnice v Poprade," informovala ATE.

Záchranná akcia sa konala aj v nočných hodinách. Turistka požiadala záchranárov HZS o pomoc pre svojho manžela v nedeľu večer. "Po celodennej túre pociťoval nevoľnosť a celkové vyčerpanie. Nachádzali sa nad Rázcestím pod Hrubou kopou v Spálenej doline," priblížila HZS.

FOTO Čierny víkend na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Horská záchranná služba)

Záchranári poskytli po príchode na miesto Slovákovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť, zateplili ho. "Za pomoci nosidiel Kong bol transportovaný na Adamcuľu a ďalej terénnym vozidlom na Zverovku, odkiaľ pokračoval na vlastnú žiadosť so svojou manželkou," odznelo v príspevku.

V blízkosti Žiarskej chaty si privodil tržné poranenie hlavy len dvojročný chlapček. Udialo sa to v nedeľu popoludní. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a potom ho aj s rodičom terénnym vozidlom transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

V rovnaký deň došlo aj k úrazu cyklistu (60). Pomáhala mu posádka z Nízkych Tatier. Pri páde si poadil dolnú končatinu v oblasti bedra.

Uverejnil používateľ Horská záchranná služba Nedeľa 13. septembra 2020

"Nachádzal sa na cyklotrase pod Dedečkovou chatou. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a zafixovali ho pomocou vákuového matraca. Následne ho terénnym vozidlom transportovali de nemocnice na ďalšie vyšetrenia," opísala HZS.

Sedemročného chlapčeka poranila v nedeľu doobeda padajúca skala, spôsobila mu tržnú ranu v oblasti hlavy. Zasahovali leteckí záchranári. K úrazu došlo pod Jahňacím štítom. "Ďakujeme veľmi pekne záchranárom za pomoc nášmu synovi Peťkovi. Máte náš obdiv a rešpekt všetci čo ste tam, vrátane tých na linke a lekárov v Nemocnici Poprad," odkázali verejne vďační rodičia. 

V sobotu bolo tiež rušno. Pomoc potrebovala vyčerpaná Češka (74) na Chate pod Suchým, zranenie utrpel 29-ročný cyklista v Bike parku na Malinom Brde... Množstvo zranených je teda jasným odkazom pre verejnosť. Na turistike si treba dávať obrovský pozor.

Viac o téme: ZáchranáriSmrťHorolezciúrazyVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu