Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ústavnoprávny výbor odobril návrh prísnejšie trestať za týranie zvierat

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady
Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Týranie zvierat a zanedbanie starostlivosti o zviera by sa mohli trestať prísnejšie. Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR v utorok odobril novelu trestného zákona, ktorou by sa mohla sprísniť trestná sadzba z dvoch rokov na šesť mesiacov až tri roky. Tieto skutky by po novom mohli byť zaradené do kategórie trestných činov proti životnému prostrediu.

Koaliční poslanci navrhujú aj novú skutkovú podstatu trestného činu organizovania zápasov zvierat. Vymenúvať má protiprávne konania, ako sú štvanie zvierat, cvičenie zvieraťa na inom zvierati, ale aj chov, držanie, obchodovanie alebo iné nakladanie so zvieratami s cieľom organizovania zápasov zvierat, pričom by bola trestná aj účasť na takomto zápase. Výbor zároveň v utorok bez pripomienok odobril opozičnú novelu zákona o strelných zbraniach a strelive. Zaviesť by sa vďaka nej mohla ďalšia zbraňová amnestia.

Amnestia by mohla platiť od 1. novembra tohto roka do konca apríla 2021. Jej cieľom má byť zníženie počtu nelegálne držaných zbraní, ako aj prípadná identifikácia zbraní, ktoré mohli byť použité v súvislosti s trestnou činnosťou.

Členovia výboru odobrili aj novelu zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Legislatíva slúži na transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa mení smernica o predchádzaní využívania finančného systému na účely prania špinavých peňazí alebo financovania terorizmu.

Odporučil schváliť novelu upravujúcu oblasť potratov

Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov, odporučili členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru schváliť. K návrhu prijali v utorok niekoľko technických pripomienok. Poslanci by mali o novele definitívne rozhodnúť na septembrovej schôdzi parlamentu. OĽANO v novele navrhuje zmeny v sociálnych opatreniach pre ženy zvažujúce interrupciu, zmenu názvu umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, zaviesť chcú potrebu dvoch nezávislých lekárskych posudkov v prípade interrupcií zo zdravotných dôvodov i obsiahlejšie hlásenie o potratoch.

Navrhujú tiež predĺžiť lehotu na rozmyslenie pred podstúpením interrupcie na 96 hodín. Upraviť mienia informovaný súhlas, aby bol obrazom reálneho informovania, nie nevyhnutnou formalitou či prekážkou. Zakázaná by mala byť reklama v oblasti potratov. Novelou mienia zlepšiť podporu žien, ak sú vystavené násiliu alebo strate bývania, napríklad pri potrebe dočasného bývania na utajenie tehotenstva. Zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj matky počas tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

Suma príspevku pri narodení dieťaťa by sa mohla rozdeliť na dve časti. Štyristo eur by sa mohlo žene vyplatiť už počas tehotenstva, po uplynutí 12 týždňov. Ak to matka nevyužije, celá suma by jej mala byť vyplatená po pôrode. Predkladatelia chcú, aby sa na štatistické účely získavali podrobnejšie údaje v hlásení o spontánnom potrate a umelom ukončení tehotenstva. Ženy by mali uviesť svoj rodinný stav, ale aj formy používania antikoncepcie.

Viac o téme: NávrhTrestyTýranie zvieratÚstavnoprávny výbor Národnej rady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu