Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalá ministerka školstva bojuje s rakovinou: Bol to šok! Musím sa naučiť fungovať inak

Martina Lubyová Zobraziť galériu (4)
Martina Lubyová (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – Bývalá ministerka školstva za SNS Martina Lubyová bojuje s rakovinou pankreasu, ktorú jej diagnostikovali pred pár mesiacmi. Najťažší zápas zvádza v súkromí s podporou najbližších. Lubyovej nádor vyoperovali a momentálne podstupuje formu chemoterapie. Po operácii sa musí naučiť fungovať inak.

Bývalá politička v rozhovore pre Šarm opísala svoju liečbu. Ľuďom chce vyslať jasný signál, že sa ťažkým chvíľam netreba poddávať. Chorobe sa treba postaviť čelom. „Je dôležité, aby človek nezostal so svojou chorobou sám, aby sa neuzavrel a neprepadol depresii,“ povedala Lubyová. 

Lubyová bojuje s rakovinou pankreasu

Práve vnútorný psychický postoj je podľa nej najdôležitejší. „Dnes je na Slovensku veľa onkologických ochorení, preto je dôležité, aby spoločnosť vedela zohľadniť potreby onkologických pacientov, aby neboli žiadne tabu, aby ľudia vedeli, že táto diagnóza neznamená automaticky konečnú...“ Prevencia je najdôležitejšia. 

Bývalá ministerka školstva bojuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rakovinu jej diagnostikovali začiatkom tohto roka. Musela podstúpiť aj náročnú operáciu. „Odstránili mi nádor pankreasu a teraz beriem následnú takzvanú zabezpečovaciu chemoterapiu.“ Koncom minulého roka ju lekár poslal na vyšetrenie s podozrivým nálezom na obličke, tá však bola v poriadku. Lekári si však všimli nález na pankrease. „Mala som veľké šťastie, že sa diagnóza zistila takýmto spôsobom,“ opísala Lubyová s tým, že včasné odhalenie diagnózy jej nateraz zachránilo život.

Musím sa naučiť fungovať inak

Zotavenie po operácii bolo pre Lubyovú veľmi náročné. „Človek sa musí naučiť fungovať s iným systémom trávenia, mnohé funkcie chýbajú.“ Bývalá ministerka má po operácií veľa obmedzení v stravovaní aj v pohybe. „Prakticky sa učím fungovať úplne po novom. Korona je tiež nebezpečenstvom, chemoterapia totiž oslabuje imunitu a onkologickí pacienti si musia dávať veľký pozor na akúkoľvek infekciu,“ uviedla. 

Bývalá ministerka školstva bojuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Zemiar)

Bol to šok

Keď sa však o ochorení dozvedela, bol to pre ňu šok. „Nechcelo sa mi veriť, že to môže byť pravda, cítila som sa dobre, ale výsledky vyšetrení hovorili jasne.“ Bývalá ministerka pritom nepociťovala žiadne ťažkosti. Cítila sa dobre a aktívne sa venovala športu. 

„Ešte na jeseň som zabehla štafetu v tíme na podporu seniorského športu na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach a mala som v pláne pripraviť sa na polmaratón. Dokonca začiatkom roka som nabehala asi 150 km mesačne.“ Chemoterapia jej spočiatku robila problém, no vďaka lekárom sa naučila zvládať jej nežiaduce účinky. 

Lubyová uviedla, že má šťastie, že jej ochorenie diagnostikovali v čase, keď liečba možná je. „Mne okrem rodiny a priateľov veľmi pomáha pobyt v prírode, snažím sa chodiť na malé prechádzky a vyvíjať rôzne malé aktivity, aby sa môj život čo najviac blížil normalite, akoby som bola zdravá,“ povedala. 

Viac o téme: RakovinaPankreasMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu