Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Blíži sa poriadne horúci víkend: Teploty budú na nevydržanie! Potom príde veľký ZVRAT

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Topky/ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po vlhkom a daždivom období je konečne slnečno. Dnes bude horúco najmä na juhu Slovenska, kde meteorológovia avizujú až vyše 30-stupňové teploty. V sobotu však bude ešte teplejšie. Na juhozápade ojedinele až okolo 33 stupňov. Následne dôjde k zmene. Príde k nám studený front.

Uplynulé dni bolo veľa oblačnosti. Slovensko súžili početné zrážky, ktoré boli lokálne aj veľmi intenzívne. To sa však v stredu skončilo a od štvrtka počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa bude od Stredomoria cez našu oblasť až po Rusko rozprestierať aj v piatok a sobotu.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) k nám bude súčasne vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahovať od juhozápadu výrazný hrebeň vyššieho tlaku, ktorý podporí zostupné prúdenie vzduchu v atmosfére, čím zabráni vzniku oblačnosti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Bude teda jasná obloha alebo malá oblačnosť, kde-tu s rannými hmlami, a bez zrážok. Postupne sa aj oteplí. Už v piatok teplota najmä na juhu prekročí hodnotu 30 stupňov Celzia, pričom v sobotu bude ešte teplejšie - na juhozápade ojedinele až okolo 33 stupňov. Vzduch je podľa meteorológov o čosi suchší, v piatok bude len na juhozápade, no v sobotu sa vlhký vzduch dostane nad celé územie a s dusnom tak treba počítať aj inde.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Anticyklonálna situácia však dlho nevydrží. „Už v sobotu večer, resp. v noci zo soboty na nedeľu, začne cez naše územie postupovať ďalej na juhovýchod studený front. Na západe ovplyvní počasie už v noci, na východe najmä v nedeľu počas dňa,“ skonštatoval SHMÚ na svojej sociálnej sieti. Studený front podľa meteorológov prinesie veľa oblačnosti, prehánky, búrky. Opäť sa budú vyskytovať ojedinele, očakáva sa, že budú aj intenzívne a oproti sobotňajším horúčavám sa postupne mierne ochladí.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Sobota

Počasie u nás bude ovplyvňovať slabnúca tlaková výš so stredom nad juhozápadným Ruskom. Súčasne od západu postúpi do strednej Európy studený front, pred ktorým k nám od juhozápadu vyvrcholí prílev teplého vzduchu.

Predpoveď počasia nájdete na Predpovede.sk

Bude jasno alebo malá oblačnosť. Večer na západe začne pribúdať oblačnosť. Zrána sa ojedinele bude tvoriť hmla. Meteorológovia avizujú teplo a dusno.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V celom Bratislavskom kraji a v regiónoch Komárno, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica a Trnava sa od 14:00 do 17:00 očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C. SHMÚ v tomto súvise pripomína, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ navyše varuje aj pred búrkami. Tie sa majú vyskytnúť v celom Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji, ďalej v okresoch Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. Varovanie trvá od 18:00 do polnoci nasledujúceho dňa. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h,“ vystríha hydrometeorologický ústav.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou 5 až 20 km/h, na strednom Slovensku sa očakáva slabý vietor.

Nedeľa

Cez našu oblasť bude postupovať ďalej na juhovýchod studený front spojený s tlakovou nížou nad Severnou Európou.

Oblačnosť bude prevažne veľká, miestami prechodne zmenšená. V noci miestami, cez deň na viacerých miestach, hrozí dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Tie môžu byť aj intenzívne a s krúpami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude dusno. Najvyššia denná teplota dovŕši 25 až 30, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 23 stupňov. Pofukovať bude slabý, na západe a v priebehu dňa postupne aj na ostatnom území, severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h. Vietor pri búrkach prechodne zosilnie.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu