Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvláštne kroky na ministerstve kultúry: Zriaďujú nový odbor, odmietajú, že ide o jazykovú políciu

Ministerka kultúry Natália Milanová Zobraziť galériu (2)
Ministerka kultúry Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na ministerstve kultúry sa začiatkom augusta začali diať novinky v oblasti tvorby nového oddelenia. Podľa našich informácií sa ministerka kultúry Natália Milanová z OĽaNO rozhodla ustanoviť tzv. jazykovú políciu, ktorá bude pôsobiť v odbore štátneho jazyka. Ministerstvo však takúto interpretáciu odmieta.

Naše ďalšie zistenia hovoria o tom, že spomínaná inštitúcia má už mať aj svoju riaditeľku. Ňou je Oľga Škorecová. Do funkcie ju mala menovať práve ministerka. Pôsobiť má na spoločnom oddelení spolu s menšinovými kultúrami a zahraničnými Slovákmi. Škorecová v minulosti pôsobila ako hovorkyňa ministerstva práce ešte v roku 2007.

Aktualizácia 9:40: 

"Ministerstvo kultúry SR dôrazne dementuje publikovanú informáciu o zriadení jazykovej polície," zareagovalo na tieto informácie v piatok ráno ministerstvo kultúry.

Zdôvodnenie ministerstva

Na novú sekciu sme sa pýtali priamo na rezorte. "Ochranu a podporu národnostných menšín považujeme  za svoje prirodzené poslanie. Príslušníkom národnostných menšín chce MK SR vytvárať možnosti na zachovávanie ich kultúrnych zvyklostí, jazyka a tradícií," odôvodňuje vznik novej inštitúcie ministerstvo cez hovorkyňu Zuzanu Viciaňovú.

ministerka Natália Milanová
Zobraziť galériu (2)
ministerka Natália Milanová  (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

"Našou ambíciou je, aby bola téma národnostných menšín koordinovaná na všetkých vecných sekciách MK SR, čím sa nielen agenda národnostných menšín posilní ale zároveň bude efektívnejšia. Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k transformácii do odboru prierezových politík," pokračuje Viciaňová.

Viac o téme: Ministerstvo kultúryJazyková políciaNová sekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu