Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

K odbornému lekárovi len s odporúčaním!

Od nového roku musíte mať k odborníkovi odporúčanie od praktického lekára.
Od nového roku musíte mať k odborníkovi odporúčanie od praktického lekára.

SLOVENSKO - Vyšetrenie u odborného lekára bude komplikovanejšie! Na to, aby ste ho mohli navštíviť, potrebujete od nového roku potvrdenie od vášho obvodného lekára.

Výnimku tvoria pohotovostné vyšetrenie a prípady chronických chorôb, pri ktorých už špecialistu pravidelne navštevujete. Z ďalších zdravotníckych zmien, ktoré nás čakajú, je najlákavejšia kúpeľná liečba zdarma pre viac ochorení.

Ak máte zdravotné ťažkosti a chystáte sa na návštevu lekára špecialistu, musíte si najprv zájsť k svojmu praktickému lekárovi po odporúčanie. A to aj vtedy, keď sú vaše problémy také konkrétne, že viete, ku ktorému lekárovi potrebujete ísť. No ak ste chronicky chorí a navštevujete niektorú odbornú ambulanciu pravidelne, odporúčanie nebudete potrebovať. Rovnako aj vtedy, ak sa váš zdravotný stav v priebehu 24 hodín prudko a náhle zmení, alebo ak sa vám stane nejaký úraz.

Novinky v obvodoch
Novinka je i to, že vás praktickí lekári nebudú môcť odmietnuť, pokiaľ budete spadať do ich obvodu. Nové lekárske obvody pre praktických lekárov, gynekológov a zubných lekárov by pritom mali byť stanovené najneskôr do konca marca. Naďalej však platí, že výber lekára záleží len na vás. Ak ste teda spokojní s doktorom, ktorý sídli mimo vášho bydliska, môžete k nemu chodiť aj naďalej.

Dostupnejšie kúpele
Zmenilo sa i hradenie kúpeľnej starostlivosti. „Niektoré choroby sú preradené zo skupiny B do skupiny A. V áčku je totiž kúpeľná liečba plne hradená z prostriedkov zdravotného poistenia,“ hovorí Silvia Balázsiková z Ministerstva zdravotníctva SR. Dostupnejšie budú kúpele aj pre tých, ktorých diagnóza bola pôvodne v skupine C, teda si liečbu hradili sami. „Presúvajú sa do béčka, čo znamená, že ju bude čiastočne hradiť aj poisťovňa,“ dodáva Balázsiková. Poplatok za jeden deň v kúpeľoch v kategórii B sa pohybuje od 150 do 220 korún pre jednu osobu.

Potrebné odporúčanie
Kardiológ, chirurg, ortopéd, gastroenterológ, neurológ, kožný lekár a dermatológ, alergiológ a imunológ, ORL (krčný, nosný, ušný), očný lekár, endokrinológ, diabetológ, urológ, sexuológ a psychológ.

Kúpeľná liečba zdarma
(Z B kategórie do A kategórie)

- hypertenzívna choroba III. stupňa
- diabetes mellitus s komplikáciami
- iná zdĺhavá obštrukčná pľúcna choroba, bronchiálna astma - sústavne odborne liečená
- stavy po operáciách horných dýchacích orgánov do 12 mesiacov od operácie
- pľúcne fibrózy - sústavne odborne liečené
- roztrúsená skleróza
- reumatoidná artritída rtg. štádium II. a IV. stupňa
- hemofilická artropatia
- atopická dermatitída s chronickými prejavmi
- acne vulgaris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu