Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéfka obchodnej inšpekcie náhle končí: Odchod po takmer 20 rokoch, Sulík už vybral náhradu!

Sulík odvolal Machútovú z postu šéfky SOI. Zobraziť galériu (3)
Sulík odvolal Machútovú z postu šéfky SOI. (Zdroj: TASR - Dano Veselský, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na poste šéfky Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) dochádza takmer po 20 rokoch k razantnej zmene. Doterajšia šéfka Nadežda Machútová končí na svojej pozícii, kde pôsobila už od roku 2001. Sulík chce na jej poste zmenu aj kvôli "nezmyselným pokutám".

Riaditeľka SOI končí vo funkcii. Novým ústredným riaditeľom SOI je podľa tlačovej správy ministerstva hospodárstva Marcel Suchár. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík pristúpil k tejto personálnej zmene, pretože zdravé podnikateľské prostredie je podľa jeho názoru jednou z priorít nového vedenia ministerstva. Od nového šéfa inšpekcie minister očakáva na jednej strane zachovanie ochrany práv spotrebiteľov, ale zároveň aj zmenu prístupu k podnikateľom.

Inštitúcia nemá slúžiť na východu živnostníkov

Marcel Suchár okrem iného v minulosti za stranu Sloboda a Solidarita kandidoval v parlamentných voľbách. Dôvodom odvolania Machútovej je údajne to, že úrad pod jej vedením udeľoval firmám devastačné pokuty. „Rozhodne nesúhlasím s tým, aby sa od úradníckeho stola neprimerane vysokými pokutami trestali ľudia, ktorí na Slovensku vytvárajú hodnoty a pracovné miesta. SOI nemá slúžiť na výchovu živnostníkov, ale je jedným z nástrojov kontroly a spravodlivosti. Úlohou nového šéfa bude návrat k tomuto zámeru," vyhlásil Richard Sulík.

Šéfka obchodnej inšpekcie náhle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Suchár predostrel svoj plán

Sulíkov rezort očakáva aj zmeny v oblasti ukladania pokút a verí, že s novým vedením príde aj koniec udeľovania rôznych nezmyselných sankcií. „Vytvoríme systematický rámec pre výkon kontrol. Mojím cieľom je tiež odstrániť duplicitu kontrol a znížiť ich frekvenciu na nevyhnutný počet, osobitne v prípadoch, ak sa v minulosti nezistilo porušenie povinností,“ povedal čoskoro nový šéf SOI Marcel Suchár.

Okrem prehodnotenia výšky pokút by sa mal podľa neho v budúcnosti pri drobných nedostatkoch uplatňovať aj systém tzv. druhej šance. V praxi by to znamenalo poskytnutie priestoru na odstránenie zistených nedostatkov bez uloženia pokuty.

Suchár vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pôsobil vo viacerých advokátskych kanceláriách, ale aj ako súdny exekútor. Pracoval aj na Finančnom riaditeľstve pre hlavné mesto Praha, kde realizoval nový projekt operatívneho vymáhania.

Viac o téme: Richard SulíkSOINadežda Machútová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu