Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

České hory zasiahne orkán, Slovensko silný vietor neohrozí

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

PRAHA/BRATISLAVA - Väčšinu Čiech od zajtra do soboty zasiahne silný vietor. Podľa serveru idnes.cz na Českomoravskej vrchovine, v Krušných a Jizerských horách a v Krkonošiach víchor v nárazoch dosiahne až 126 kilometrov za hodinu, čo je sila orkánu.

Českí meteorológovia upozorňujú ľudí, ktorí žijú v najviac zasiahnutých oblastiach, aby obmedzili pohyb v blízkosti vyšších a starších budov a v blízkosti stromov. To platí i pre pobyt v aute. Zároveň radia, aby najprudšie nárazy vetra ľudia radšej prečkali v uzavretých priestoroch. Vietor bude vo vymenovaných horských oblastiach fúkať v priemere rýchlosťou 32 až 50 kilometrov za hodinu. V nárazoch však dosiahne 90 až 126 kilometrov za hodinu. Česko sa od zajtra ocitne medzi brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad juhozápadnou Európou a mohutnou tlakovou výšou nad severovýchodnou Európou, čo vyvolá silné juhovýchodné prúdenie.

Slovensko tento silný nárazový vietor nezasiahne. „Na horách na západnom Slovensku sa očakáva rýchlosť vetra 20 metrov za sekundu. Ťažisko silného vetra je však na západ od nás,“ potvrdil pre Bleskovky.sk Jozef Čaplár zo SHMÚ. Podľa hlásenia českých meteorológov, sú ohrozené horské terény ďaleko od nášho územia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu