Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Myši aj mravce! Inšpekcia kontrolovala potraviny: Nebezpečné baktérie našli aj v známych párkoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Úradné kontroly inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sa ani v júni nezaobišli bez pokút. Tentoraz kontrolovali potraviny a zdá sa, že predajcovia na hygienu príliš veľký dôraz nekladú.

Štátna veterinárna a potravinová správa zverejnila dokument, podľa ktorého prekontrolovali 1733 právnych subjektov a  2653 prevádzok. Zistili 1048 nedostatkov a uložili 355 pokút v celkovej výške 5782 eur. Niektoré z priestupkov riešili v správnom konaní. Tam pokuty dosiahli sumu 94 200 eur.

KORONAVÍRUS Sú potraviny zdrojom infekcie? Úrad verejného zdravotníctva má jasnú odpoveď

Vykonaných bolo 131 kontrol mimo bežnej pracovnej doby, z čoho pri 44 kontrolách boli zistené nedostatky. Mimo pracovnej doby bolo skontrolovaných 83 právnych subjektov a 125 prevádzok, nedostatky boli zistené na 44 prevádzkach. Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzky, v hygiene technologického zariadenia a pracovných pomôcok, v predaji po dobe minimálnej trvanlivosti a dobe spotreby, v hygiene skladovania a označení.

Mravce, hmyz a hlodavce

Inšpektori našli pri kontrolách živé mravce aj mole. Pri kontrolách v obchodných sieťach boli zistené aj mäsové výrobky po uplynutí dátumu spotreby. V niektorých prevádzkach našla Štátna veterinárna a potravinová správa aj trus hlodavcov, či samotné uhynuté myši. 

Štátna veterinárna a potravinová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Trus hlodavcov našli aj na regáloch s kryštálovým cukrom, dehydrovanými polievkami, majonézami, slnečnicovými semenami či sterilizovanými olivami. Inde zase našli pleseň a iné nečistoty. V letnej bryndzi a bratislavských párkoch zase našli baktérie listérie. 

Problematické boli aj balené kuracie rezne, ktoré obsahovali viac vody, ako povoľoval limit. V špaldovej múke zase našli zámotky živých i mŕtvych škodcov a cudzí pach.

Štátna veterinárna a potravinová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Viac o téme: PotravinyHygienaHlodavceKontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu