Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci ukončili tretí deň schôdze: Venovali sa aj diskusii o potratoch

(Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci ukončili tretí deň deviatej schôdze voľbou kandidátov na člena Regulačnej rady a disciplinárnych senátov. Dňu dominovali najmä opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Poslanci tiež diskutovali o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov. V diskusii budú pokračovať aj v piatok (10. 7.).

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) novelu kritizovala. Podotkla, že hovorí o umelom prerušení tehotenstva so zreteľom na ochranu plodu, pričom nehovorí o ochrane ženy. Podotkla, že z nej robí len schránku na vynosenie plodu a nestará sa o ňu pred, ani po pôrode. Negatívne vníma predĺženie povinnej čakacej 'doby' zo 48 na 96 hodín. Kritizuje aj potrebu dvoch posudkov pri podstúpení potratu pri nezdravom vývoji plodu. Poukázala na slabú dostupnosť lekárov a dlhšie čakacie lehoty.

Cigániková sa kriticky vyjadrila aj k ambícii predkladateľov zlepšiť finančnú situáciu žien zvažujúcich potrat. Poznamenala, že 800 eur je stále málo, či už sa rozdelí na dve časti, alebo nie. Znepokojuje ju finančná motivácia vyše 3000 eur pri dieťati s ťažkým vývojovým poškodením. "Keď má niekto takéto dieťa, tak majú dostávať pomoc pravidelne," poznamenala.

Vojtech Tóth (OĽaNO) reagoval tým, že zákon chce pomôcť ženám, aby mali viac času na rozhodnutie, či podstúpia interrupciu. Ján Herák (OĽaNO) podotkol, že cieľom zákona nie je obmedzovať prístup k potratom, ale pomôcť ženám, keď zvažujú umelé prerušenie tehotenstva z ekonomických dôvodov.

Nezaradený poslanec Filip Kuffa kritizoval Cigánikovú, že jej vyjadrenie nebolo odborné, hoci je predsedníčka výboru, ale politické. Ľubica Laššáková (nezaradená) podotkla, že v nemocniciach a rukách sociálnych pracovníkov sa nachádzajú deti, ktoré týrajú vlastní rodičia, pretože ich nechceli už pri narodení. Zamerala by sa skôr na urýchlenie procesu adopcií bezdetným párom.

Viac o téme: PoslanciDiskusiaSchôdzaPotraty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu