Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Naď musel ubezpečovať poslancov BBSK: Na Sliači chce zachovať civilnú dopravu

Jaroslav Naď Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BANSKÁ BYSTRICA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) predstúpil v pondelok pred poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby im potvrdil zámer zachovať civilné lety na letisku Sliač aj po plánovanej niekoľkoročnej rekonštrukcii vojenskej časti letiska. Ešte v máji totiž krajskí poslanci v spoločnom vyhlásení adresovanom vláde, ministerstvám obrany a dopravy žiadali, aby sa civilná letecká doprava zakomponovala do projektu rekonštrukcie letiska v súvislosti s modernizáciou leteckej základne, ktorá sa má uskutočniť v rokoch 2021 až 2023. V opačnom prípade by banskobystrický región prišiel o strategický bod svojho rozvoja.

"Faktom je, že minulá vláda s civilným letectvom na letisku Sliač nepočítala, čo som sa dozvedel len tak mimochodom, počas stretnutia projektového tímu. Okamžite som rokoval s vedením župy, primátorom krajského mesta, ministrom dopravy a brífoval som premiéra s jediným cieľom – modernizovať letisko Sliač so zachovaním civilnej prepravy," zdôraznil pred poslancami Naď.

Ministra mrzí, že na zasadnutie Zastupiteľstva BBSK neprišli najväčší kritici a nevyužili možnosť položiť mu otázky priamo, ale "asi skôr uprednostňujú formu komunikácie cez blogy". "Rezort obrany a dopravy spolu s BBSK a primátormi okolitých miest intenzívne komunikujeme a máme spoločný cieľ – zachovať civilnú dopravu na Sliači. Máme 14 čiastkových projektov, ktoré chceme zrealizovať do polovice roku 2023, aby sme letisko mohli prispôsobiť na príchod stíhačiek F-16, ktoré budú mať na Sliači svoju základňu. Chceme, aby letisko patrilo medzi tie na svete, ktoré majú vojenskú aj civilnú časť na jednej vzletovej a pristávacej dráhe," konštatoval na brífingu minister obrany.

Naď musel ubezpečovať poslancov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Sumu projektu rekonštrukcie letiska nešpecifikoval, ale ako poznamenal, 55 miliónov eur, ktoré avizovala predošlá vláda, dokonca vo vládnom materiáli, je nereálna. Žiadne realizačné plány neurobila, nepočítala s civilnými letmi, podľa Naďa bude celková suma vyššia.

Ako zhrnul, medzi najväčšie výzvy, ktoré pred zachovaním civilnej časti letiska Sliač stoja, patria medzinárodno-právne otázky súvisiace so stupňom utajenia, vojensko-technické riešenia spoločného fungovania vojenskej a civilnej časti a financovanie rozsiahleho projektu, ktorý má pokračovať ďalšími fázami v podobe rozširovania a rozvoja letiska až do roku 2030.

Naď musel ubezpečovať poslancov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zachovanie civilnej časti letiska je pre BBSK absolútnou prioritou. V kraji nemáme diaľnice, len rýchlostné cesty, železničná sieť si pýta modernizáciu a každý ďalší spôsob dopravy do našich regiónov je pre ľudí dôležitý. Ide pritom nielen o záležitosť cestovného ruchu, ale i podporu ekonomiky a podnikania," reagoval šéf kraja Ján Lunter.

Preprava na letisku Sliač má byť pre rekonštrukciu ukončená k 31. decembru tohto roka, s obnovením sa počíta v roku 2023. Pred spustením prevádzky musí letisko prejsť certifikáciou, ktorú vykonajú orgány európskeho letectva a Severoatlantickej aliancie.

Viac o téme: LetiskoSlovenskoSliačOĽaNOBBSKBanskobystrický samosprávny krajJaroslav NaďCivilná doprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu