Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimovládky chvália Kolíkovej reformnosť, kritickejšie sú pri voľbe šéfa GP

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zákon o zaisťovaní majetku, opatrenia v justícii počas koronakrízy aj zmeny v Súdnej rade hodnotia zástupcovia neziskových organizácií z oblasti justície za pozitíva práce ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Na druhej strane niektorým vadí jej slabý politický výtlak a skrátené legislatívne konanie tam, kde ho nebolo treba. Uviedli to v hodnotení 100 dní Kolíkovej v úrade zástupcovia Transparency International Slovensko, Nadácie Zastavme korupciu a Via Iuris.

Riaditeľka Zastavme korupciu Zuzana Petková poukázala napríklad návrh zaisťovacieho zákona, ktorý „umožní štátu efektívne prevziať majetok osôb podozrivých z toho, že spáchali korupciu alebo ekonomické zločiny“. Návrh zaisťovacieho zákona, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, oceňuje aj advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková.

Okrem toho sa jej páčia aj kroky rezortu súvisiace s koronakrízou ako prerušenie lehôt či dočasná ochrana podnikateľov. Oceňuje aj jej systém na určovanie voľných miest sudcov. „V čase, keď má slovenská justícia veľmi zlé renomé a vyše 70 percent ľudí jej nedôveruje, považujeme tiež za veľmi dôležité, že po pol roku bol zvolený predseda Najvyššieho súdu SR,“ skonštatovala Babiaková.

Voľba nového šéfa GP

Zástupcovia neziskoviek boli však kritickejší pri voľbe nového šéfa Generálnej prokuratúry SR. Riaditeľa TIS Gabriela Šípoša prekvapuje jej nepresvedčivý postoj, prečo musí byť generálny prokurátor povolaním len prokurátor. „Nepovažujeme za vhodné, aby sa takáto zásadná zmena udiala cez poslanecký návrh, ktorý na rozdiel od tých vládnych, odborná ani laická verejnosť nemôže pripomienkovať v riadnom procese,“ dopĺňa Babiaková. V súvislosti s návrhom sa Petková obáva sily Kolíkovej politického výtlaku, keď nedokázala presvedčiť koaličných partnerov o svojej predstave voľby generálneho prokurátora.

Mimovládky chvália Kolíkovej reformnosť,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Tiež si myslím, že jej časť programového vyhlásenia vlády obsahuje mnohé regulácie smerom k sudcom či prokurátorom, ale už menej smerom k advokátom, z ktorých radov pochádza aj Mária Kolíková,“ doplnila Petková. Nie je jej celkom jasné, prečo nevyužila svoje oprávnenie pri podávaní disciplinárnych návrhov na advokátov z Threemy, keď Slovenská advokátska komora spočiatku nekonala. Šípoš by zase privítal, keby sa začala venovať infozákonu, ktorý je podľa neho nedostatočný.

Viac o téme: ReformyMária KolíkováGenerálny prokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu