Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vlastný gól! Pokrytecký boj proti neplatičom: Kollárovo hnutie mesiace neplatilo za voľby

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Už je dávno po voľbách, no zdá sa, že niektoré strany svoju povinnosť splatiť kampaň naťahujú aj niekoľko mesiacov. Reč je o strane predsedu parlamentu Borisa Kollára Sme rodina. Tá až takmer štvrťroka po parlamentných voľbách uhradila svoje záväzky voči agentúram, ktoré robili hnutiu kampaň.

Tvrdí to nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Podľa ich zistení totiž Kollár svoju kampaň splatil s niekoľkomesačným meškaním, aj keď vláda, v ktorej sú členmi propaguje boj proti neskorým platičom faktúr. "Nikto od vzniku povinnosti viesť kampane cez transparentné účty v roku 2014 neuhradil svoje celkové výdavky tak neskoro ako hnutie Borisa Kollára Sme rodina. Až tri a pol mesiaca po voľbách - teda minulý týždeň - uhradilo hnutie väčšinu zo zvyšných doteraz nevykázaných 215-tisíc eur zo svojej predvolebnej kampane," píše TIS na sociálnej sieti, pričom sa odkazuje na transparentný účet hnutia Sme rodina.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Najviac dostali reklamné agentúry

Podľa účtu sú najväčšie položky agentúry, ktoré hnutiu robili pred voľbami 2020 kampaň. Napríklad neznáma firma Odborne dostala až 60-tisíc eur, pritom ich podporovala aj počas eurovolieb. "Druhá najväčšia suma šla Kollárom vlastnenému Fun media group (56-tisíc) a tretia bilbordovej firme Big media vlastnenej JOJ media house, resp.J&T (48-tisíc)," píše ďalej TIS.

Hnutie svoje neskoré splátky vysvetlilo tak, že zaplatiť zvyšné faktúry neumožňuje zákon. Ministerstvo vnútra však toto odmietlo. Okrem toho žiadna iná strana nenaťahovala tak dlho splatenie volebných faktúr.

Peniaze išli aj na alternatívny web

Kollárovo hnutie pritom spolu s kotlebovcami a stranou Vlasť Štefana Harabina investovalo do firmy Heureka evolution. Táto podľa TIS vlastní dezinformačný web Hlavné správy. Paradoxom je, že hnutie podporuje programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa hovorí o vytvorení mechanizmov na boj proti dezinformáciám a hoaxom.

Viac o téme: VoľbyBoris KollárTransparencySme rodinaúhrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu