Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

10-ročný Norko sa obetavo stará o ťažko chorú mamičku

Keď treba, syn hravo zmeria mame hladinu cukru v krvi. Zobraziť galériu (3)
Keď treba, syn hravo zmeria mame hladinu cukru v krvi. (Zdroj: Nový Čas)

ŠTÚROVO/ČENKOV - Norbert Valovics (10) z osady Čenkov pri Štúrove je hrdina. Namiesto bezstarostného kopania do lopty s kamarátmi sa stará o svoju mamičku Helenu (40), ktorá má ťažkú cukrovku a zlyhávajú jej obličky. Tým, že k nej zavolal záchranku, keď upadla do bezvedomia, jej už viackrát zachránil život.

Obetavý piatak žije s mamou a otčimom Jozefom (46) v skromných podmienkach na samote asi 20 kilometrov od Štúrova. Helenu trápi od mladosti ťažká cukrovka, ktorá jej zničila obličky. Každý druhý deň chodí na dialýzu do novozámockej nemocnice. Jej druh Jozef pracuje v Maďarsku, takže väčšinu času s mamou trávi Norko. „Bez neho by som už nežila. Až ma mrzí, že celé detstvo strávi s chorou mamou. Neviem, na čo pekné bude v budúcnosti spomínať,“ potláča slzy Helena.

Súrne potrebuje nielen novú obličku od darcu, ale aj pankreas. „Maminu tak ľúbim, že by som jej hneď daroval vlastné orgány,“ presvedčivo hovorí malý školák. Norko si vie hravo urobiť desiatu, umyť riad, povysávať, uvariť špagety, zmerať mame hladinu cukru v krvi a pichnúť jej jednorazovú injekciu. Autobusom chodieva aj nakupovať. „Najľahšie sa kupuje mäso, stačí ho vypýtať,“ smeje sa malý blondiak.

Viackrát mame zachránil život, keď pre cukrovku upadla do bezvedomia. „Vtedy sa jej snažím dať cukrovú vodu a keď to nepomôže, volám záchranku.“ Učiteľka Adriána Laczaová, ktorá Norka nevolá inak než malý cherubín, obdivuje jeho odvahu. „Má úžasné srdiečko, mame telefonuje domov každú prestávku, aby sa ubezpečil, že je v poriadku,“ chváli ho. Aj lekár Juraj Povinský je presvedčený, že chlapec sa správa na svoj vek mimoriadne obetavo a potvrdil, že jeho mamička žije najmä vďaka nemu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu